Gastles David Jiménez op middelbare school

Eén van de belangrijkste doelen van Shelter City gast David Jiménez tijdens zijn verblijf in Nederland is aandacht vragen voor mensenrechten, die op grote schaal worden geschonden in Mexico. Zo geeft hij meerdere lezingen en webinars op universiteiten over zijn werk met én voor de nabestaanden van vermiste personen. Op dinsdag 11 mei had David een heel ander publiek bij zijn presentatie, namelijk middelbare scholieren. Je kunt tenslotte niet vroeg genoeg beginnen met het leren over mensenrechten, toch?

Interactieve les over mensenrechten in Mexico

David kreeg direct gevoelens van nostalgie toen hij door de International School of Hilversum liep, waar hij zich weer even als een 16-jarige waande. Het lokaal waar David zijn gastles mocht geven, leek niet op de klaslokalen die hij gewend was. Voor de gelegenheid mocht David in het auditorium spreken, een theaterachtige zaal met een groot scherm dat eerder lijkt op een conferentiezaal dan een klaslokaal.

Van tevoren hadden David en Tessa, één van David’s buddies en tevens docent aardrijkskunde, de les voorbereid. In tegenstelling tot een universitair publiek, is het voor middelbare scholieren lastiger 1,5 uur hun aandacht vast te houden. Daarom ontwierpen David en Tessa een interactieve les, waarbij de leerlingen zelf over het probleem moesten nadenken. Ook zat de presentatie vol met foto’s, kaarten en (soms heftige) filmpjes over de situatie in Mexico en het werk dat David doet.

Brieven schrijven aan familie en vrienden van vermiste personen

Ruim 20 leerlingen van de bovenbouw en een aantal extra geïnteresseerde docenten hebben 1,5 uur geluisterd en gekeken naar het verhaal van David. De les maakte diepe indruk. Niet alleen op de leerlingen, voor wie het onderwerp vaak nieuw was, maar ook op de docenten, die zich niet bewust waren dat de situatie zó ernstig is in Mexico.

Naast informeren willen we vanuit PBI Nederland natuurlijk ook graag mensen activeren. Daarom gaan de leerlingen van de International School of Hilversum brieven schrijven aan familie en vrienden van de vermiste personen, en aan mensenrechtenverdedigers zoals David om ze een hart onder de riem te steken. David zal ze hoogst persoonlijk meenemen naar Mexico en daar met veel aandacht verspreiden.