Honduras: intimidatie, excessief geweld en criminalisering tijdens studentenprotesten

Op vrijdag 8 september 2017 werden de Hondurese mensenrechtenverdedigers Hedme
Castro, Tomy Morales, Carlos del Cid en Ariel Díaz slachtoffer van intimidatie, criminalisering en excessief geweldsgebruik door de Hondurese veiligheidstroepen.

De vier mensenrechtenverdedigers waren aanwezig tijdens de ontruiming van de Nationale Autonome Universiteit van Honduras (UNAH) in verband met de studentenprotesten, om het verloop van dit proces te observeren en de rechten van de demonstranten te garanderen. Tijdens de ontruiming blokkeerden de veiligheidstroepen de uitgangen van de universiteit waarna de vier een auto in vluchtten. Door middel van het gebruik van fysiek geweld en traangas werden de mensenrechtenverdedigers gedwongen de auto te verlaten en tezamen met verschillende studenten gearresteerd. Tijdens hun detentie kregen de mensenrechtenverdedigers, die tijdens hun arrestatie verschillende verwondingen opliepen, geen of beperkte medische hulp. Op zaterdag 9 september werd hen betrokkenheid bij en het uitvoeren van aanslagen tegen de Hondurese staat ten laste gelegd.

De universitaire crisis in Honduras, die heeft geleidt tot protesten, hongerstakingen en bezettingen van het universiteitsgebouw, begon in 2015. De studenten eisen democratisering van de universitaire organisatie, meer medezeggenschap en het aftreden van de huidige universitaire autoriteiten. Sinds juni dit jaar zijn de protesten toegenomen in intensiteit, deze intensivering gaat gepaard met een toename in repressie vanuit de staat. Verschillende protesten hebben geleid tot ontruiming door de veiligheidstroepen met excessief gebruik van verbaal en fysiek geweld.

Journaliste Tomy Morales, één van de vier mensenrechtenverdedigers, was in 2016 gedurende drie maanden te gast bij het Shelter City programma in Den Haag. Shelter City biedt internationale mensenrechtenverdedigers zoals journalisten, die in hun thuisland bedreigd worden vanwege hun werk, tijdelijke opvang, training en veiligheid. PBI Nederland maakt sinds begin 2015 onderdeel uit van Shelter City Nederland.

PBI Honduras vraagt aandacht van de internationale gemeenschap voor deze intimidatie, criminalisering en excessief gebruik van geweld tegen de Hondurese mensenrechtenrechtenverdedigers. Lees de volledige activatie hier.

Tags |