Peace Brigades International

Internationale Dag van Vrouwelijke Mensenrechtenverdedigers

Op 29 November was het de internationale dag van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers.

Mensenrechtenverdedigers over de hele wereld worden geconfronteerd met sociale, politieke en economische beperkingen, geweld en andere vormen van tegenwerking. Zij worden geïntimideerd en aangevallen, en niet gezien als legitieme tegenhangers in de besluitvorming processen, structureel gecontroleerd en ondergefinancierd. Vrouwelijke mensenrechten verdedigers (WHRD’s) worden geconfronteerd met extra uitdagingen.

Feministische (grassroots) WHRD’s worden vaak automatisch gezien als tegenstanders van machthebbers van conservatieve regimes omdat zij de status quo uitdagen, door het bepleiten van een gelijke machtsverdeling en het aanpakken van schendingen van (jonge) vrouwenrechten. Inheemse WHRD’s worden geconfronteerd met uitdagingen omdat hun cultuur, religie en grondgebied niet worden erkend en beschermd. Wanneer inheemse WHRD’s mensenrechtenschendingen misstanden aantonen wordt hun werk gecriminaliseerd.

Erkenning en steun voor WHRD’s en vrouwen rechtenorganisaties, evenals aandacht voor de intersectionele diversiteit tussen vrouwen, is de sleutel naar een rechtvaardigere samenleving.

TOOLKIT Women Human Rights Defenders

Samen met Wo=Men en Cordaid heeft PBI een toolkit ontwikkeld. Deze toolkit is gericht op hoe diplomatieke missies vrouwelijke mensenrechtenverdedigers zo goed mogelijk kunnen bijstaan.

De toolkit is HIER te lezen.

Op de foto wordt de toolkit door Wo=men & PBI aangeboden aan Reina Buijs, de recent benoemde ambassadeur in Colombia.