De internationale gemeenschap bezoekt de regio Bajo Atrato in Colombia

“Na het horen van uw getuigenissen, is het me echt duidelijk dat het grootste probleem waar u mee te maken heeft, te maken heeft met land en veiligheid”.

Dit waren de woorden van de ambassadeur van Denemarken, Mogens Pedersen, na urenlang aandachtig te hebben geluisterd naar getuigenissen van vertegenwoordigers van de gemeenschap uit de Bajo Atrato regio tijdens een missie op 13 juni naar de Nueva Esperanza Humanitaire Zone in Jiguamiandó. De missie bestond uit verschillende NGO’s en vijf ambassades,  waaronder ook politieke adviseurs van de Nederlandse ambassade.

Het doel van de missie was om uit de eerste hand de situatie van onveiligheid en de gevolgen daarvan voor het leven van de gemeenschappen in de regio Bajo Atrato te zien en te horen. Verder was dit bezoek van het diplomatiek corps ook bedoeld ter ondersteuning van het werk van de Interkerkelijke Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede (Comisión Intereclesial de Justicia y Paz), die het gemeenschapsproces in de regio Bajo Atrato begeleidt. De laatste maanden zijn zij het slachtoffer geworden van ernstige bedreigingen als gevolg van hun werk in de regio.

 

Wil je meer weten over het bezoek?
Lees het verder in de blog van PBI-Colombia!
Van links naar rechts: Thomas Mortensen (directeur van Christian Aid), Mogens Pedersen (ambassadeur van Denemarken), Alison Milton (ambassadeur van Irland), Floris Van Eijk (politiek adviseur bij de Nederlandse ambassade), Tom Newton (politiek adviseur bij de ambassade van het Verenigd Koninkrijk), David Molina (internationaal waarnemer bij de VN-missie II) en Miguel Piaggio (coördinator van de MAPP-OEA).
Francesca Nugnes (in het midden), onze PBI vertegenwoordiger in Europa, samen met Miguel Piaggio (links) van het MAPP-OEA en David Molina (rechts) van de VN-missie II.