Peace Brigades International

Internationale gemeenschap eist bescherming van Colombiaanse Vredesgemeenschap San José de Apartadó

De internationale gemeenschap is zeer bezorgd over de veiligheidssituatie van de Colombiaanse Vredesgemeenschap van San Jose de Apartadó. In een recente brief gericht aan het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten (CIDH) eisen meer dan 60 organisaties beschermingsmaatregelen voor leden van deze gemeenschap.

Sinds 2016 is de aanwezigheid van de neoparamilitaire groep Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC) in Apartadó enorm gegroeid. De komst van deze groepering gaat gepaard met veel geweld. Zo heeft de AGC meerdere malen de leden van de Vredesgemeenschap bedreigd. Ook organisaties die deze gemeenschap begeleiden worden hierbij niet gespaard.

Een recent voorbeeld van de verslechterde mensenrechtensituatie in Apartadó is de poging tot moord op de juridische vertegenwoordiger van de Vredesgemeenschap, Germán Graciano. Op 29 december 2017 trachtten vijf gewapende mannen Graciano te vermoorden. Leden van de gemeenschap zijn er in geslaagd dit te voorkomen. Twee van de gewapenden mannen zijn aangehouden, maar ondertussen weer vrij gelaten.

De Vredesgemeenschap

Twintig jaar geleden besloten de leden van de Vredesgemeenschap van San José zich volledig van het gewapende conflict in Colombia af te sluiten. Zo wilden zij geen enkele band hebben met welke gewapende groepering dan ook (paramilitairen, guerrilla’s, het leger). Het gebruik van wapens zijn dan ook verboden binnen de gemeenschap.

Sinds de oprichting van de Vredesgemeenschap, zijn haar leden dikwijls het doelwit van geweld. Dit heeft in de afgelopen 20 jaar geleid tot 300 moorden op leden van de gemeenschap.

Peace Brigades International (PBI) begeleidt deze groep sinds 1999. Meer informatie over de Vredesgemeenschap van San Jose de Apartadó kan je hier vinden.

Tags |