De Guatemalteekse activist Helen Mack, directeur van de Myrna Mack foundation, is afgelopen week achtervolgd door vier mannen nadat ze deelnam aan een activiteit in de hoofdstad. De groep mannen die Mack achtervolgden zaten in een restaurant in de buurt van de activist om haar zonder enige vorm van bescheidenheid te fotograferen en video’s van haar te nemen.
De reactie van Helen Mack, volgens de Guatemalteekse krant elPeriodico, hierop was:
“We keren terug naar de tijd van procedures die gebruikt werden tijdens het interne gewapende conflict.” Mack zei ook dat deze attitudes duidelijk het dictatoriale denken van de huidige regering laten zien, een regering die gedomineerd wordt door “corrupte ex-militairen” die alleen maar hun eigen voordeel zoeken met als doel het bestendigen van een systeem van straffeloosheid in het land.
De Mensenrechtenombudsman (PDH) Jordán Rodas uitte in een verklaring zijn solidariteit met Helen Mack en de president van elPeriódico, Jose Rubén Zamora, die ook geïntimideerd werd.
IM Defensoras, heeft ook een alert uitgezonden door deze intimidaties tegen Helen Mack bekend te maken. Hiervoor zijn er ook deze maand twee andere alerts uitgezonden om intimidaties tegen andere Guatemalteekse mensenrechtenverdedigers bekend te maken.
Zie hier het alert.
Helen Mack is één van de meest gerespecteerde figuren in Guatemala vanwege haar onvermoeibare strijd voor mensenrechten. Helen Mack begon een lang gevecht tegen straffeloosheid, de ontkenning van gerechtigheid en tegen staatsstructuren die mensenrechtenschendingen verbergen na de moord op haar zus, antropologe Myrna Mack.
Helen Mack veroordeelde ook het lijden van de inheemse bevolkingsgroepen die veelal slachtoffer zijn van het gewapende conflict. Ze wordt internationaal erkend als een sleutelfiguur in de strijd tegen straffeloosheid in Guatemala.
In 1993 creëerde Helen Mack, de Myrna Mack Foundation met als doel gerechtigheid te zoeken voor de moord op haar zus en duizenden burgers die tijdens de burgeroorlog door het leger vermoord werden.
Klik hier voor meer informatie in elPeriodico.
Klik hier voor meer informatie over mensenrechtenactivisten in Guatemala.