Peace Brigades International

Keniaanse mensenrechtenverdediger Francis Sakwa in Nederland

Keniaanse mensenrechtenverdediger Francis Sakwa krijgt momenteel opvang bij Shelter City Groningen. Kenia komt net uit een bewogen verkiezingsproces, gekenmerkt door mensenrechtenschendingen. De Keniaanse politie en veiligheidsdiensten worden ervan beschuldigd buitensporig geweld toe te passen tegen tegenstanders van het regime, voornamelijk tegen de leden van de oppositie. De Keniaanse regering blijft maatregelen nemen tegen activisten zoals Francis. Zij hebben te maken met bedreigingen, chantage, illegale arrestaties en andere vormen van intimidatie.

Tijdens zijn verblijf hier van drie maanden volgt Francis (veiligheids)trainingen en krijgt hij de mogelijkheid zijn netwerk te vergroten en internationale steun te zoeken voor zijn werk in Kenia. Samen met twee andere Shelter City gasten uit Afrika was hij 14 april bij Afrikadag 2018 aanwezig, met als thema ‘Nieuw Activisme’. PBI Nederland was ook aanwezig om Francis te ontmoeten. Francis houdt zich momenteel bezig met het onderzoeken en documenteren van situaties rondom de verkiezingen waarin politiegeweld heeft plaatsgevonden en buitengerechtelijke executies zijn gepleegd. Hij richt zich voornamelijk op de informele nederzetten of sloppenwijken in Nairobi. Daarnaast werkt hij samen met PBI Kenia aan de Women Human Rights Defenders (WHRD) Toolkit. Deze toolkit is speciaal ontwikkeld voor vrouwelijke grassroots mensenrechtenverdedigers, gezien zij voor verschillende bijkomende uitdagingen staan tijdens hun werk zoals gender-gerelateerde bedreigingen.

De twee Shelter City gasten Francis en Dinah uit Kenia doen mee met een workshop over lobby&advocacy


Op 15 mei komt Francis spreken bij het Human Rights Cafe tijdens de Shelter City Bike Challenge in Utrecht. Hij zal zijn perspectief op de situatie in Kenia toelichten en vertellen hoe hij opkomt en strijdt voor sociale rechtvaardigheid in Kenia. Het evenement is publiekelijk toegankelijk. Meer informatie over dit evenement volgt nog via onze website en social media.

PBI country officers Lani and Babs with Shelter City guests Francis and Dinah from Kenya