Oud landenspecialist bezoekt human rights defenders in Nairobi

Lani in Nairobi

Onze ex-collega Lani gaat vanaf april in Tanzania beginnen aan haar studieonderzoek maar afgelopen week was ze in Kenia en bezocht ze voormalig Shelter City gasten Francis en Wendy tijdens haar vakantie. Tijdens haar werk als landenspecialist heeft ze beide in Nederland ontmoet.

Lani begon in de hoofdstad Nairobi waar ze, zoals ze zelf zegt, goed werd opgevangen door de beschermende Francis en Wendy. Francis Sakwa heeft Lani veel laten zien van Nairobi, waaronder ook de sloppenwijken waar veel van zijn werk als human rights defender op gericht is. Vervolgens ging Lani naar Kimana, in het zuiden (Kilimanjaro), waar Wendy een nature conservation school heeft opgezet.

         “Mathare is best wel heftig! Gelukkig heeft Sakwa’s huis een stenen muur met een beveiligde deur.”

Aan de voet van Mathara ligt Mathare Social Justice Centre (MSJC). Hier liggen ook andere organisaties waar PBI mee werkt, zoals Ghetto Foundation. Mathare is de tweede grootste sloppenwijk in Kenia.

        “Het is echt een sloppenwijk; vrij weinig sprake van bescherming, veel vervuiling en de huizen vallen
bijna uit elkaar.”

Sakwa vertelde toen hij in Nederland was dat het een groot probleem is dat jongeren (vooral jongens tussen een bepaalde leeftijd) als dieven en criminelen worden afgestempeld en daardoor veel risico lopen zomaar gearresteerd te worden, of zelfs dood geschoten te worden. Lani ontmoette een paar van deze jongeren en ging naar de plek waar veel van deze ‘police shootings’ zijn uitgevoerd.

Afgelopen week is ook een vriend van Sakwa door de politie neergeschoten. Op Sakwa’s facebookpagina zijn de afschuwelijke foto’s te zien van deze gebeurtenis. Sakwa schreef erbij:

“Rest in power Samuel Ocs Ragira, general student leader University of Nairobi. I will remember your role in the IEBC election reform demonstration in 2016-2017, we linked most of the time in planning. The police opted to shot you to silence you but your spirit will remain. You died by a bullet like a soldier.” 

Niet meer dan 24uur later werd een vrouwelijke studentenleider doodgeschoten. Er gebeuren in Kenia continu dingen waarop hij en MSJC steeds reageren. Momenteel zijn ze bezig met kleine projecten, hangen ze banners op met de slogan STOP THE CORRUPTION, en willen ze een demonstratie organiseren.

Dan was er ook nog op maandagnacht 11 maart een grote brand in Kibera (de grootste sloppenwijk van Kenia). De Toi Market, waar veel houten kraampjes staan waar mensen vers eten en tweedehands kleding verkopen, is toen helemaal afgebrand. Alles is in rook opgegaan en de schade is dan ook enorm. Deze markt was direct naast de compound waar Lani verbleef.

           “Het was best heftig want het vuur was heel hoog en verspreidde zich heel snel.”

Ze zegt dat ze de hele nacht buiten is geweest maar alleen maar hulpeloos heeft kunnen toekijken. Er wordt gezegd dat de brand hoogstwaarschijnlijk is aangestoken door ‘land grabbers’ die het stuk grond willen hebben van de handelaren. Volgens Sakwa gebeurt dit vaker. Binnen een aantal jaar tijd was dit dan ook al de vierde keer dat de Toi Market in vlammen opging.

            “De hele markt met zo’n 4000 kraampjes was afgebrand, mensen hadden niets meer. De volgende dag
ben ik nog gaan kijken maar het vuur was nog steeds aan het branden en er was zoveel as. Mensen die
in paniek waren, mensen die metaal aan het verzamelen waren: het was een grote puinhoop.”

Gelukkig begonnen de mensen snel met de opbouw van de markt, na vier dagen stonden de eerste kraampjes alweer.

KRAAMPJES TOT DE GROND AFGEBRAND                                              PHOTO | BONFACE OTIENO | NMG 1

Meer over Sakwa en zijn verblijf in Nederland weten? Lees HIER meer over de dagen dat PBI hem begeleidde of kijk HIER de mini docu.