Lolita Chávez, finalist voor de Sacharovprijs 2017

Op 25 oktober organiseerde het Europees Parlement Informatiebureau in Nederland een bijeenkomst in Den Haag het kader van de uitreiking van de Sacharovprijs 2017. De winnaar zelf werd een dag later bekend gemaakt in het Europees Parlement.

De Sacharovprijs wordt jaarlijks door het Europees Parlement toegekend aan personen die zich op een bijzondere wijze hebben ingezet voor mensenrechten. Lolita Chávez was één van de drie finalisten. Bij de uitreiking van deze belangrijke prijs op 25 oktober heeft PBI Nederland het belang en de impact van Lolita’s werk toegelicht tijdens het voorbereidende debat over de Sacharovprijs 2017 in het Huis van Europa. Zie een impressie in de video hieronder.

Lolita Chávez is een mensenrechterverdedigster afkomstig uit het departement El Quiché in Guatemala. Lolita is de leider van Consejos de Pueblos K’iche’s, een organisatie die zich richt op de bescherming van het leven, Moeder natuur, en inheems territorium. Lolita’s strijd richt zich met name op de erkenning en implementatie van de rechten van inheemse volken en op de bescherming van het gebied rondom de inheemse gemeenschappen en de natuur.