Met Shelter City gasten Inga uit Kirgizië en Vincent uit Kenia.

The Magic is You. PBI viert samen met de gemeente Canal Pride Utrecht

Op zaterdag 1 juni kleurde Utrecht als de regenboog en luidde de stad de Pride Month in met een feestelijke bootparade (maar liefst 48 boten!) door de grachten in de binnenstad. Het thema van de optocht was dit jaar: The Magic is You

De LGBTQI+ Pride is de uiting van een trotse, positieve houding tegen discriminatie en geweld tegen lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, queer en interseks mensen, om hun zelfbevestiging, waardigheid en gelijkheidsrechten te promoten, hun zichtbaarheid als sociale groep te vergroten en seksuele diversiteit te vieren. Trots, in tegenstelling tot stigma, schaamte en sociale uitsluiting.

Vanuit PBI vierden en promootten Anne (stagiaire) en Babs (landenspecialist Kenia) op de boot van gemeente Utrecht de LGTBQI+ liefde. Dit deden zij samen met de huidige shelter city gasten Inga uit Kirgizië en Vincent uit Kenia, en natuurlijk alle andere deelnemers en toejuichende mensen op de kade. De gemeente boot was duidelijk te herkennen aan de grote, met lucht gevulde Domtoren.

Als dansend in de zon genoot heel Utrecht van de viering van dit bijzondere evenement. Bijzonder, omdat LGBTQI+ rechten niet in alle landen worden gepromoot en erkend. In Kenia, waar Vincent zicht inzet voor deze rechten, is homoseksualiteit illegaal. Er staat zelfs een gevangenisstraf van 5 tot 14 jaar op. Dit verbod is vastgelegd in artikel 165 van het Keniaanse Wetboek van Strafrecht. Discriminatie tegen homoseksualiteit is legaal.  Een grote tegenslag voor de gemeenschap in Kenia was de uitspraak van het Hoger Gerechtshof dat onlangs besloot dit verbod in de constitutie te behouden.

“The Utrecht Pride Canal was my first ever pride experience… It was so timely that I had the opportunity to enjoy it. Personally, I find the pride canal tob e a form of liberation, being bold about our idenity and appreciating the diversity that comes with pride. I cannot ultimately expres show joyful I am to have been part of this remarkable experience!”  – Vincent Obwanda (LGBTQI-activist uit Kenia)

Vincent keek dan ook zijn ogen uit door de opkomst van de duizenden mensen die de uitbundige festiviteiten deze dag meevierden. Het duurde niet lang voordat hij zelf ook op de rand van de boot stond te dansen!