Mars op Mexicaanse moederdag

Moederdag, een dag die veel moeders wereldwijd vieren door omringd te zijn met hun geliefde familie. Ook in Mexico wordt moederdag jaarlijks op 10 mei gevierd. Voor veel Mexicaanse moeders staat deze dag echter niet in het teken van feest, maar van strijd.

Niets te vieren op 10 mei

Al meer dan tien jaar roepen de moeders van vermiste personen op tot een Mars voor Nationale Waardigheid op moederdag, om duidelijk te maken dat niet iedereen deze dag kan vieren zoals ze zouden willen. In het hele land kwamen moeders, families van andere verdwenen personen en mensenrechtenverdedigers samen om aandacht te vragen voor vermiste personen in Mexico. Ook wordt er tijdens de mars waarheid en rechtvaardigheid geëist van de staat.

Vorig jaar riep de Movimiento por Nuestros Desaparecidos en México nog op tot een digitale mobilisatie. Het was destijds onmogelijk een mars te organiseren wegens de voorzorgsmaatregelen rondom het coronavirus COVID-19. Met de hashtag #CorazonesEnMarcha stroomde de sociale media vol met foto’s en video’s van steunbetuigingen aan de moeders en familie van vermiste personen. Ook dit jaar worden er online volop hashtags gebruikt, waaronder #10deMayo, #NadaQueCelebrar en #HastaEncontrarles.

Foto: Movimiento por Nuestros Desaparecidos en México

PBI Nederland ondersteunt bewegingen die zich inzetten voor de erkenning van gedwongen verdwijningen in Mexico en de stemmen van de slachtoffers laten horen, in de hoop dat de Mexicaanse overheid deze stem meeneemt in het bepalen van het beleid rondom deze problematiek. Zo steunt PBI Nederland zowel de Movimiento por Nuestros Desaparecidos en México als de Campaña Nacional contra la Desaparición Forzada en México. Onze erkenning gaat in het bijzonder uit naar de onvermoeibare inzet van de moeders, vaders en familieleden van verdwenen personen en de verdedigers die deze groepen begeleiden in hun zoektocht naar waarheid en gerechtigheid. We benadrukken de noodzaak van de erkenning en bescherming van mensenrechtenverdedigers en betuigen onze solidariteit met het belangrijke werk dat zij elke dag verrichten.

Steunbetuigingen vanuit Nederland

Onze huidige Shelter City gast in Utrecht, de Mexicaanse mensenrechtenverdediger David Augusto Jimenez Mireles, vroeg vanuit Nederland aandacht voor de vermiste personen. Ook Utrechtse studenten van de studievereniging Djembé betuigden hun steun aan de families van verdwenen personen door video’s op te nemen met bijzondere boodschappen. Dit deden zij naar aanleiding van een oproep van David tijdens een online presentatie die hij op maandag 3 mei aan deze studenten had gegeven. PBI Nederland bedankt, ook namens David, de overweldigende interesse en inzet van deze studenten.

Foto: PBI Nederland
Foto: David Augusto Jimenez Mireles