Mensenrechtenrapportage 2019

Ieder jaar brengt het Ministerie van Buitenlandse Zaken een rapportage uit over de Nederlandse inzet en behaalde resultaten op de bescherming en bevordering van mensenrechten in de wereld. Afgelopen week is de Mensenrechtenrapportage 2019 uitgekomen.

We zijn blij om te zien dat er aandacht is in het rapport van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de (fysieke) begeleiding, holistische veiligheid, mentaal welzijn en weerbaarheid van mensenrechtenverdedigers. Hierbij komt het werk van PBI uitgebreid in het verslag terug (zie blz. 34 & 35).

Ook wordt in het rapport het Shelter City project benoemd van Justice and Peace. In Utrecht implementeert PBI samen met Gemeente Utrecht het project. In 2019 ontvingen we drie Shelter City gasten;

  • Ileana; een freelance journalist uit de kust van Nicaragua.
    Ze promoot sociale mobilisatie, verdediging van de vrijheid van meningsuiting, rechten van de vrouw, geweldloosheid en territoriale wetgeving van inheemse volkeren en afro-afstammelingen.
  • Journaliste Inga uit Kirgizië.
    Inga richt zich met ‘The School of Peacemaking en Media Technology’ op mediamonitoring van haat en xenofobie, onderzoek naar de vrijheid van meningsuiting en het aanmoedigen van diversiteit en training over mediakwesties
  • En vrouwenrechtenverdedigster Sana (pseudoniem) uit Pakistan

Deze drie mensenrechtenverdedigers waren in het kader van Shelter City ieder drie maanden in Utrecht. Naast het hebben van rust, konden zij die periode hun netwerk uitbreiden en trainingen krijgen.

Lees hier de Mensenrechtenrapportage 2019

Tags