Mensenrechtenrapportage 2021

Ieder jaar brengt het Ministerie van Buitenlandse Zaken de Mensenrechtenrapportage uit. Hierin staan de inzet en resultaten van het Nederlands buitenland mensenrechtenbeleid. Binnen dit beleid richt de rapportage zich op zes prioriteiten: vrijheid van meningsuiting en internetvrijheid, vrijheid van religie en levensovertuiging, gelijke rechten voor LHBTIQ+, bescherming van mensenrechtenverdedigers en versterking van het maatschappelijk middenveld, gelijke rechten voor vrouwen en meisjes en de strijd tegen straffeloosheid van de meest ernstige misdrijven.

Wij zijn blij om te zien dat er aandacht en prioriteit wordt gegeven aan de fysieke, mentale, en digitale veiligheid van mensenrechtenverdedigers.

Hierbij werd het werk van PBI speciaal benoemd als een van de projecten die de veiligheid van milieuactivisten verbeterde. Hierover kun je meer lezen op blz. 21.

Ook werd het Shelter City project van Justice & Peace benoemd, waar PBI samen met de Gemeente Utrecht onderdeel van uitmaken. Dit program biedt mensenrechtenverdedigers de kans om op adem te komen, trainingen te volgen en psychosociale ondersteuning.

In 2021 ontving PBI 3 Shelter City gasten:

  • David, mensenrechtenverdediger uit Coahuila, Mexico. David begeleidt en adviseert familieleden van vermiste personen en monitort de mensenrechtenschendingen in staat waar hij woont (Coahuila).
  • Caroline, mensenrechtenverdediger uit Kenia. Caroline is de Executive Director van het Western Kenya LBQT Feminist Forum, hiervoor zet zij zich in voor de LHBTIQ+ community in Kenia.
  • Een mensenrechtenverdediger uit Koerdisch Irak.

Deze drie Shelter City gasten zijn ontvangen in Utrecht en begeleidt door PBI in samenwerking met de Gemeente Utrecht. In de drie maanden hebben zij tot rust kunnen komen, hun netwerk kunnen uitbreiden en trainingen kunnen volgen. In de Mensenrechtenrapportage werd het belang van deze periode onderstreept door de Shelter City gasten in verschillende quotes. Lees meer hierover op blz. 21.

Lees hier de Mensenrechtenrapportage 2021.