Mensenrechtenverdediger Inga in de spotlight

 

Zaterdag 18 mei was een bijzondere dag voor de huidige Shelter City gast Inga.

In samenwerking met het team van PBI Nederland en filmmaakster Lidewij Meijer, stond deze zonovergoten dag namelijk in het teken van de opnames voor een korte documentaire over haarzelf en het werk wat zij doet in haar thuisland Kirgizië. Inga is werkzaam als journaliste en mensenrechtenverdediger en verblijft in het kader van het Shelter City programma voor drie maanden in Utrecht. Haar verblijf kent als voornaamste doel om tot rust te komen door tijdelijk te ontsnappen aan de stressvolle omstandigheden thuis. Ten tweede hoopt ze kennis te kunnen verspreiden over de situatie in Kirgizië en meer algemeen over de Centraal Aziatische regio.

Na haar aankomst had Inga even de tijd nodig om te aarden, maar ze is nu vol energie om zichzelf te presenteren voor de camera. De documentaire zal niet alleen voor Inga zelf een aandenken zijn van haar tijd in Nederland, ook hoopt ze hiermee haar boodschap te delen met een groter publiek. Houd de website van PBI vooral in de gaten om het eindresultaat te te zien!

Maar niet alleen via deze documentaire probeert Inga het Nederlandse publiek te attenderen op de situatie in Kirgizië. Die kans kreeg ze ook tijdens het Human Rights Café dat PBI Nederland organiseerde en dat eveneens plaatsvond op zaterdag 18 mei. Het Oude Stadshuis van Utrecht, net klaar van een renovatie, opende haar deuren voor deze bijzondere bijeenkomst. Na een muzikaal ontvangst door een Mariachi band en een welkomstwoord van gemeenteraadslid Anne Marijke Podt, was het de beurt aan Inga. In een kwartier vatte ze de mensenrechtensituatie van Kirgizië en Centraal-Azië samen, wat op zich al een hele prestatie is. Vervolgens was er ruimte voor een vragenronde en werd de bijeenkomst afgesloten met hapjes en drankjes. De sfeer is informeel en terwijl de Mariachi band wederom een muzikale bijdrage levert, krijgen bezoekers de gelegenheid om Inga aan te spreken.

Elk Human Rights Café schenkt aandacht aan bijzondere mensen die belangrijk werk verrichten; dat vormt de kern van elke editie. Maar ditmaal was er nog een mooie toevoeging: het Human Rights Café stond namelijk in het teken van de “Ride 4 Rights”. Een sponsortocht georganiseerd door Justice and Peace, waarbij deelnemende fietsers afstanden aflegden tot wel 400 kilometer. De fietsroute is vervlochten met een aantal Shelter City steden, onder andere Utrecht, waar fietsers konden pauzeren. Het was dan ook een extra steun in de rug voor deze bikkels om te worden onthaald tijdens het Human Rights Café!

Al met al was het een geslaagde dag, ook voor Inga. In haar eigen woorden onderstreepte ze het belang van het Shelter City programma: “I love Utrecht and I am reborn in Utrecht”.

Mede mogelijk gemaakt door: