“They were heaven sent. They always seemed to be there at the right time.” - Tita Dadilla uit Mexico over PBI's veldvrijwilligers

Internationale Dag van de Mensenrechten: #HRDsAtTheCentre

Vandaag, 10 december, is de Internationale Dag van de Mensenrechten. En nog meer dan anders zet PBI daarom deze maand mensenrechtenverdedigers centraal. Door de fundamentele rol die ze spelen bij de bescherming van mensenrechten en de opbouw van eerlijke en vreedzame samenlevingen.

Ter ere van deze dag zet PBI #HRDsAtTheCentre in de film “The Defenders”, met verhalen van mensen die hun leven op het spel zetten voor doelen waarin ze geloven. Het zijn mensen die onze steun, solidariteit en bescherming.

Mensenrechtenverdedigers blijven een stem geven aan zij die dat zelf niet kunnen of durven en strijden voor rechtvaardigheid. Ze riskeren vaak hun leven om op te komen voor waar ze in geloven, overheden ter verantwoording te roepen en erop aan te dringen dat mensenrechten  gerespecteerd, beschermd en gerealiseerd worden.

PBI gelooft dat een wereld zonder mensenrechtenverdedigers een wereld zonder mensenrechten is. We zullen ervoor blijven zorgen dat, ondanks de enorme uitdagingen waarmee verdedigers worden geconfronteerd in de huidige politieke en economische context waarin de wereld zich bevindt, zij de erkenning en steun krijgen die ze verdienen, zodat ze hun fundamentele werk kunnen voortzetten in veilige omstandigheden.

PBI erkent mensenrechtenverdedigers en de waarde van het werk dat ze doen. PBI biedt begeleiding en is aanwezig in situaties waarin mensenrechtenactivisten worden bedreigd en aangevallen. Internationale solidariteit kan deze mensenrechtenverdedigers vaak de levensreddende bescherming bieden die ze nodig hebben om hun werk voort te zetten.

In de afgelopen weken hebben we via de sociale media de verhalen gepubliceerd van verschillende mensenrechtenverdedigers die we in verschillende delen van de wereld vergezellen, om hun verhalen te delen en anderen te laten weten dat ze niet alleen zijn. Met #HRDsAtTheCentre hopen we hun belangrijke werk te blijven ondersteunen.

“I have been a defender since I was 15 years old. I started in my community, when I saw my ather had been taken prisoner because of a piece of land that we were fighting for.”

– Lilian Borjas uit Honduras, die haar leven wijdt aan het strijden voor het behoud van haar leefomgeving.

“There are human beings, not things, inhabiting these lands.”

– Javier Avila maakt zicht sterk voor een waardige behandeling van inheemsen in Mexico, waaronder het recht op behoud van hun land en leefgebied.

 

“I have fought hard for values I believe in and this has helped me bring important discussions back home.”

– Rahma Wako, gepassioneerd pleitbezorger voor vrouwenrechten en kinderrechten in haar gemeenschap in Kenia.

 

“We shouldn´t be afraid, we need to continue to seek justice that so many of us need in Guatemala for the wellbeing of the children that come after us”

– Bernardo Caal Xol, voor wie hoop op een betere toekomst de drijfveer is om te blijven vechten voor een betere wereld.

 

“We felt very important, when we began to arrive at meetings with authorities alongside PBI, with their green vests, the authorities started to look at us differently.”

– Yaneth Bautista uit Colombia over de PBI-vrijwilligers die met trots dappere mensen zoals Yaneth begeleiden.

Draag ook bij aan PBI door vrijwilliger te worden in het veld of in Nederland, of door een donatie te doen om mensenrechtenverdedigers te ondersteunen bij het uitvoeren van hun werk. Mensenrechtenverdedigers riskeren hun leven elke dag om mensenrechten te beschermen en te bevorderen in hun belangengebieden.