Peace Brigades International

De Mexicaanse verkiezingen en een toename van geweld

In de afgelopen maanden zijn in Mexico het aantal geweldsincidenten ongekend toegenomen tot het hoogste aantal in de afgelopen 20 jaar, inclusief 102 vermoordde politici. Het geweld hangt samen met het grootste verkiezingsproces in het geschiedenis van Mexico:  Er zullen politici worden gekozen voor 3.400 posities, waaronder de nieuwe president op 1 juli. De benarde situatie heeft op verscheidende manieren invloed op de mensenrechtenverdedigers die rapporteren over een toename van fysieke agressie, intensifiëren van intimidatiepraktijken en afname van hun bewegingsvrijheid.

PBI Mexico maakt zich ernstig zorgen over de verslechterde situatie van mensenrechtenverdedigers in Mexico op dit moment. Verkiezingsgeweld heeft voornamelijk betrekking op politici en journalisten met als gevolg een toenemend aantal moorden op deze groep. Maar ook de risico’s voor mensenrechtenverdedigers zijn toegenomen door het wijdverspreide geweld en aanvallen op lokale verdedigers die weigeren deel te nemen aan het politieke partijensysteem.

 Andrés Manuel López Obrador (AMLO) van de populistisch-linkse coalitie MORENA (Partido del Trabajo en Encuentro Social) gaat aan de leiding in de peilingen. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2006 en 2012, waarbij AMLO beide keren aan het kortste eind trok, waren er sterke indicaties van verkiezingsfraude. Dit resulteerde in grootschalige demonstraties. We kunnen niet uitsluiten dat een soortgelijke situatie zich opnieuw zal voordoen en dat er op de dag van de verkiezingen soortgelijke praktijken zullen plaatsvinden die directe gevolgen zullen hebben voor mensenrechtenorganisaties die opkomen voor de vrijheid van meningsuiting. Enkele organisaties die PBI begeleid zullen tijdens de verkiezingen ook observaties uitvoeren van het proces.

PBI heeft aan verschillende organisaties en personen gevraagd om alert te zijn en de situatie in Mexico goed te blijven volgen. PBI vraagt aandacht voor de toenemende risico’s voor mensenrechtenverdedigers in Mexico tijdens de verkiezingsperiode, met speciale aandacht voor de zogenoemde “red zones” waaronder Guerrero en Oaxaca. Daarnaast roept PBI de internationale gemeenschap op om bij de Mexicaanse overheid aan te dringen om een beschermingsplan aan te nemen dat zowel preventieve maatregelen als een plan in geval van nood introduceert, dit in coördinatie met de mensenrechtenorganisaties.