Mexico en Canada verenigen zich tegen de pijpleidingen TC Energy Coastal GasLink en Tuxpan-Tula

Vertaling van een artikel van Brent Patterson. November 28, 2023

Vorige maand begeleidde Peace Brigades International-Canada, samen met bondgenoten, waaronder Above Ground en het Mining Injustice Solidarity Network, probeerde het verzet van de landverdedigers van Wet’suwet’en en Otomi tegen de gefractioneerde gaspijpleidingen Coastal GasLink en Tuxpan-Tula gebouwd op hun grondgebied zonder toestemming van de in Calgary gevestigde Canadese transnationale TC Energy te versterken.

De Coastal GasLink-pijpleidingroute doorkruist ongeveer 190 kilometer van het Wet’suwet’en-territorium in het noorden van British Columbia en doorkruist wetlands, culturele bezienswaardigheden en de Wedzin Kwa-rivier. De Tuxpan-Tula-pijpleiding is een project van 287 kilometer (waarvan 58 kilometer nog niet is aangelegd) dat inheemse landen en gemeenschappen doorkruist, beginnend in Tuxpan, Veracruz tot Tula, Hidalgo, ten noordwesten van Mexico-Stad.


Zaterdag 14 oktober

Maart in Toronto
We namen deel aan een mars in Toronto met stops bij TC Energy (200 Bay Street, 24th Floor, Royal Bank Plaza – North Tower) en de Alberta Investment Management Corporation/AIMCo (First Canadian Place, 100 King Street West).
In december 2019, bijna een volledig jaar na de eerste gemilitariseerde RCMP Community-Industry Response Group (C-IRG) inval op het grondgebied van Wet’suwet’en, heeft AIMCo, “namens bepaalde van zijn klanten, en in samenwerking met KKR”, verwierf een gecombineerd aandelenbelang van 65 procent in de Coastal GasLink-pijpleiding van TC Energy.
Buiten het TC Energy-kantoor zei Wet’suwet’en-landverdediger Sleydo tegen de honderden die zich in Bay Street hadden verzameld: ‘Jullie allemaal hier vandaag zien is inspirerend voor mij. Het helpt ons door te gaan, zelfs ondanks het soort repressie dat we ervaren in ons eigen gebied, in onze eigen huizen, in onze eigen oude dorpen. We moeten onze familieleden op Turtle Island en over de hele wereld steunen. Een aanval op één is een aanval op allen.”

Maandag 16 oktober

Ontmoeting met Export Development Canada in Ottawa
Vervolgens vergezelden we in Ottawa Georgina Alonso van Above Ground en Anna Zalik van de Universiteit van York, Otomi-landverdediger Don Salvador Aparicio Olvera, Wet’suwet’en Erfelijk Chief Na’Moks, Wet’suwet’en-landverdediger Eve Saint, samen met Dr. Eliana Acosta Marquez en Clarissa Torreblanca van het Nationaal Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) voor een bijeenkomst met Export Development Canada (EDC).
Uit een analyse van de krant The Globe and Mail blijkt dat EDC, een Crown-onderneming die volledig in handen is van de Canadese regering, TransCanada Pipelines (nu TC Energy) tussen 2001 en eind 2020 minimaal 1 miljard dollar aan financiering heeft verstrekt.
EDC heeft met name een overeenkomst getekend met TC Energy om tussen de $ 250 miljoen en $ 500 miljoen te lenen voor de Coastal GasLink-pijpleiding. Destijds zei EDC-woordvoerder Jessica Draker dat de lening werd goedgekeurd na een ‘rigoureuze due diligence-beoordeling’.
EDC keurde ook de financiering goed ondanks het feit dat “het project nog steeds wordt tegengewerkt door een groep erfelijke leiders van de Wet’suwet’en First Nation, die beweren de legitieme besluitvormers van deze natie te zijn, en niet naar behoren zijn geraadpleegd en niet met het project ingestemd te hebben.”
EDC verklaarde ook: “[EDC gelooft dat TC Energy] blijk heeft gegeven van een groot vermogen om ecologische en sociale risico’s te beheersen.”

Vervolgens heeft de provinciale autoriteiten TC Energy een boete van meer dan $800.000 opgelegd gekregen wegens het niet naleven van de milieuregels. Recentelijk kreeg TC Energy een boete van $340.000 opgelegd wegens “tekortkomingen met erosie- en sedimentbeheersingsmaatregelen” en $6.000 wegens “het verstrekken van valse en misleidende informatie”.
Desondanks zet EDC de relatie met het bedrijf voort.

Ontmoeting met de KERN
Die middag had de delegatie ook een ontmoeting met twee vertegenwoordigers van de Canadese Ombudsman voor Verantwoord Ondernemen (CORE).
De CORE zegt: “We beoordelen klachten over mogelijke mensenrechtenschendingen door Canadese bedrijven wanneer die bedrijven buiten Canada werken in de kleding-, mijnbouw- en olie- en gassector.”
De situatie met de Tuxpan-Tula-pijpleiding werd tijdens de bijeenkomst ter sprake gebracht, evenals de Coastal GasLink-pijpleiding op het grondgebied van Wet’suwet’en (binnen Canada, maar een soevereine natie).
Het Canadian Network on Corporation Accountability heeft getroffen gemeenschappen geadviseerd om de CORE “met voorzichtigheid te benaderen” (wat de delegatie deed).
En Tavia Grant van The Globe and Mail rapporteerde onlangs: “In zeven van de acht voorlopige rapporten die de CORE tot nu toe heeft vrijgegeven – die zich allemaal richten op het vermeende gebruik van dwangarbeid in China – blijkt uit de beoordelingen dat de bedrijven in kwestie ofwel onvolledige antwoorden, reageerde niet, reageerde niet op vergaderverzoeken of stopte helemaal met het proces.”
Dat artikel citeert Georgina Alonso van Above Ground, die opmerkt: “We weten dat vrijwillige regelgevingsmechanismen niet echt werken bij het nastreven van naleving en verantwoordelijkheid van bedrijven.”

Openbaar forum
En die avond sprak de delegatie op een openbaar forum dat plaatsvond aan de Universiteit van Ottawa. Bijna 100 mensen hadden zich vooraf geregistreerd voor het persoonlijke evenement, terwijl nog eens 75 mensen zich registreerden voor de online Zoom-presentatie van het forum.
Het evenement omvatte een opening door Algonquin Elder en kanselier van de Universiteit van Ottawa, Claudette Commanda, die de strijd van haar volk deelde tegen een stortplaats voor radioactief afval, voorgesteld door de Canadian Nuclear Laboratories (CNL), die 190 kilometer ten noordwesten van Ottawa op het grondgebied van Algonquin zou komen te liggen.
Op het forum getoonde videoclips bevatten fragmenten uit Invasion en La Lucha de la Sierra Norte de Puebla Ante el Gasoducto Tuxpan-Tula

Dinsdag 17 oktober

Ontmoeting met Global Affairs Canada
In de ochtend had de delegatie een ontmoeting met twee vertegenwoordigers van de afdeling Responsible Business Conduct (RBC) van Global Affairs Canada (GAC).
GAC RBC onderhoudt contacten met de Canadese ambassade in Mexico.
En toch, toen de Mexicaanse regering in augustus 2019 haar zorgen uitte over zeven pijpleidingen, waaronder de Tuxpan-Tula-pijpleiding, merkte de voormalige Canadese ambassadeur Pierre Alarie op: “Ik ben diep bezorgd over de acties van de CFE (Federal Electricity Commission) en het signaal dat zij afgeven. dat … Mexico zal de gaspijpleidingcontracten niet respecteren.”
De Canadese ambassade in Mexico is ook betrokken bij de moord op landverdediger Mariano Abarca op 27 november 2009.
Abarca had vreedzame protesten geleid tegen de gevolgen voor het milieu van een barietmijn in Chicomuselo, Chiapas, geëxploiteerd door het in Calgary gevestigde Blackfire Exploration Ltd.
MiningWatch Canada zegt: “De familie Abarca is van mening dat de rol van de Canadese ambassade in Mexico, waaronder het onder druk zetten van de autoriteiten van Chiapas namens Blackfire om de protesten te onderdrukken toen Canadese functionarissen wisten dat Mariano werd gecriminaliseerd en bedreigd, zijn leven in groter gevaar bracht. ”
Bovendien heeft Canada de afgelopen vijf jaar (2018 tot 2022) voor ruim 18,9 miljoen dollar aan militaire goederen naar Mexico geëxporteerd. Dit gebeurt in een context waarin er tussen januari 2015 en december 2022 322 aanvallen op mensenrechtenverdedigers in Mexico hebben plaatsgevonden en waarin alleen al in 2022 31 land- en milieuverdedigers werden gedood. Mexicaanse veiligheidstroepen zijn betrokken bij geweld tegen mensenrechtenverdedigers.

Ontmoeting met Mike Morrice, parlementslid
En die middag had de delegatie een ontmoeting met Mike Morrice (Kitchener Centre), parlementslid van de Groene Partij, op een picknickbank buiten zijn kantoor in het Confederation Building, vlak naast de parlementsgebouwen.
Morrice was bekend met de strijd van Wet’suwet’en en vroeg om meer informatie over het verzet tegen de Tuxpan-Tula-pijpleiding. We sturen hem een pakket met informatie, waaronder deze 7 minuten durende video “La Lucha de la Sierra Norte de Puebla Ante el Gasoducto Tuxpan-Tula” (met Engelse gesproken tekst).
We zullen het verzet van de Wet’suwet’en en Otomi (en Nahua en Mixtec) tegen TC Energy-pijpleidingen op hun grondgebied nauwlettend blijven volgen.

Tags |