Nederland voorzitter van de VN-Veiligheidsraad

Nederland is sinds vorige week voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het Koninkrijk der Nederlanden zal in maart alle vergaderingen van de Veiligheidsraad voorzitten. Dit is het belangrijkste orgaan van de VN en Nederland is hier in 2018 tijdelijk lid van. In de Veiligheidsraad worden uiteenlopende thema’s besproken, zoals vredesmissies, sancties, bescherming van burgers en terrorisme.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Zaken / Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) is deze maand een aantal keer in New York om vergaderingen van de Veiligheidsraad voor te zitten.

Op 8 maart leidt minister Kaag een vergadering van de Veiligheidsraad over de verlenging van de VN-missie (UNAMA) in Afghanistan.

Op 22 maart zit minister Kaag een vergadering voor over de Tsjaadmeerregio in Afrika, waar door droogte een watertekort dreigt. Het moderniseren van vredesmissies en het aanpakken van grondoorzaken van conflict zoals klimaat zijn Nederlandse prioriteiten in de Veiligheidsraad.

Meer weten? lees hier verder: https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken/nieuws/2018/03/01/nederland-voorzitter-van-de-vn-veiligheidsraad

Tags