Peace Brigades International

Onrust in Guatemala in aanloop naar landelijke verkiezingen op 16 juni

Op 16 juni vinden de landelijke verkiezingen plaats in Guatemala. Hierdoor is het al enkele maanden erg onrustig in het land. Presidentskandidaat Thelma Aldana, voormalig voorzitter van het Hooggerechtshof en procureur-generaal, is in gevaar. Organisatie Drug Enforcement Administration (DEA) heeft haar gewaarschuwd over het plan van Mario Estrada, presidentskandidaat voor de minderheidspartij Unión del Cambio Nacional (UCN), om haar te vermoorden.

Aldana staat aan kop in de peilingen voor het presidentschap en is een voormalig rechter en openbaar aanklager voor veel corruptieonderzoeken. Ze wist daarmee onder meer de voormalig president Otto Pérez Molina tot aftreden te dwingen.

Begin maart ontving Thelma Aldana een mededeling van organisatie DEA dat een criminele organisatie een aanval op haar aan het voorbereiden was. Op dat moment verbleef zij voor enkele dagen in El Salvador. Het advies was om niet terug te keren naar Guatemala vanwege veiligheidsredenen. Later begreep Aldana via organisatie DEA dat Mario Estrada betrokken zou zijn bij deze geplande aanval.

Bovendien werd Aldana gewaarschuwd over de ontsnapping van een vermoedelijke narco uit de gevangenis Mariscal Zavala in Guatemala-stad. Zijn doel was een aanval op haar te beramen, vertelde Aldana aan Prensa Libre in een interview vanuit El Salvador.

Het is nog niet duidelijk wanneer Aldana terug zal keren naar Guatemala, maar ze hoopt snel. Thelma: “Binnenkort hoop ik terug te gaan. Ik wil bij mijn familie en kinderen zijn, en verder gaan met campagne voeren.”

Aldana: “Ik keer pas terug naar Guatemala zodra ik zeker weet dat het veilig voor me is”

 

Klik hier voor meer informatie (Spaans) in Prensa Libre.