Ontmoet Carlos Arturo Morales, een mensenrechtenverdediger uit Colombia

Carlos is voorzitter van de organisatie Cahucopana Nordeste dat zich inzet voor de rechten van de (plattelands-)bevolking in noordoost Antioquia. Door schendingen van de mensenrechten aan de kaak te stellen en boerenorganisaties te ondersteunen en versterken, is CAHUCOPANA een koploper geworden in vredig verzet en vertegenwoordigt nu ongeveer 3.000 mensen.

PBI begeleid CAHUCOPANA sinds 2013. Carlos zegt hierover:

“PBI is de bondgenoot die ons altijd zal beschermen, zonder hen durven we niet naar sommige regio’s te gaan. De internationale begeleiding van PBI is een belangrijk schild, niet alleen voor ons, maar ook voor de boeren waar het leger en paramilitairen aanwezig zijn, en op een bepaald moment ook de FARC. We weten dat als PBI er is, we beschermd zijn en we ons veel veiliger voelen. PBI helpt ons ook met de advocacy. We zijn niet alleen: er zijn mensen die om ons geven en dat is duidelijk zichtbaar op internationaal en nationaal niveau.”

De situatie noordoost Antioquia is het afgelopen jaar echter enorm verslechterd. CAHUCOPANA heeft zich uitgesproken over het gebrek aan vooruitgang bij de tenuitvoerlegging van het vredesakkoord en het gebrek aan onderzoek naar aanvallen op burgers. Ook werd er begin maart nog aanslag gepleegd op het leven van Carlos en zijn vrouw, dat zij ter nauwe nood overleefden. Deze aanslag vond plaats in de context van de heropleving van gewapende conflicten in heel Colombia en in de aanloop naar de verkiezingen.

De wereld heeft nu meer dan ooit mensenrechtenverdedigers nodig en mensenrechtenverdedigers hebben nu ook meer dan ooit jouw steun nodig. Steun PBI en doe mee aan de strijd voor justice: https://bit.ly/3GLZnnF

Mede mogelijk gemaakt door: vfonds investeert in vrede logo