Ontmoet Gloria Orcué Álvarez, een mensenrechtenverdediger uit Colombia

Gloria is vertegenwoordiger van de Interkerkelijke Commissie voor Gerechtigheid en Vrede in het departement Cauca in Colombia. Al sinds haar negentiende zet Gloria zich in voor de bescherming van leven, (grond) gebied, en bekrachtiging van rechten voor boeren, inheemse mensen, Afro-Colombianen, vrouwen en jongeren.

PBI begeleidt de Interkerkelijke Commissie voor Gerechtigheid en Vrede sinds 1994.

Gloria werkt in haar rol as vertegenwoordiger, samen met sociale, vrouwen- en milieuorganisaties op zowel regionaal als nationaal niveau. Over haar mensenrechtenwerk zegt zij het volgende:

Mensenrechten zijn niet gegarandeerd. Het is daarom onze ethische en politieke plicht om deze rechten te verdedigen.

De Interkerkelijke Commissie werd opgericht in 2002 en zet het werk voort van de Intercongregationele Commissie voor Gerechtigheid en Vrede, één van de eerste non-gouvernementele organisaties voor de verdediging van mensenrechten in Colombia. Deze commissie werd in 1998 opgericht door 45 katholieke religieuze congregaties.

Inmiddels begeleidt de Commissie al meer dan drie decennia lang Afro-Colombiaanse, inheemse en mestizo personen en organisatieprocessen in zowel landelijke als stedelijke gebieden die zijn getroffen door conflict en geweld. De organisatie is aanwezig in de gebieden Chocó, Cauca, Valle del Cauca, Meta en Putumayo. Daar ondersteunen zij de lokale gemeenschappen bij het opeisen van hun economische, sociale, culturele, milieu, burgerlijke en politiek rechten tegenover de staat en private actoren. Lees hier meer over waar de Commissie zich voor inzet.

De wereld heeft nu meer dan ooit mensenrechtenverdedigers nodig en mensenrechtenverdedigers hebben nu ook meer dan ooit jouw steun nodig. Steun PBI en doe mee aan de strijd voor gerechtigheid en vrede: https://bit.ly/3GLZnnF

Mede mogelijk gemaakt door:

vfonds investeert in vrede logo