Peace Brigades International

Opnieuw Mexicaanse journalist vermoord

Donderdagmorgen, 23 maart, is de Mexicaanse journalist Miroslava Breach Velducea (54) voor haar huis in Chihuahua doodgeschoten. Ze wilde net haar zoontje naar school brengen toen ze bij haar auto werd doodgeschoten. Haar zoontje bleef ongedeerd.

Breach was een bekende journalist in het noorden van Mexico en schreef voor de nationale krant La Jornada, alsmede El Norte en El Diario de Chihuahua. Eerder schreef ze over mensenrechtenschendingen en over femicide. Het lijkt er op dat zij is vermoord vanwege haar onderzoek naar de georganiseerde misdaad en hun connecties met een ex-gouverneur. Zo is er bij haar huis ook een briefje gevonden met ‘verklikker’ erop dat ondertekend is door een bekende drugsbaas.

Breach is al de derde journalist in Mexico die deze maand vermoord is vanwege onderzoek naar de georganiseerde misdaad. Op zondag 19 maart werd journalist Ricardo Monlui Cabrera in de deelstaat Veracruz doodgeschoten en op 2 maart werd journalist Cecilio Pineda Birto in Ciudad Altamirano, in Guerrero doodgeschoten.

Deze golf van geweld tegen journalisten heeft ook gevolgen voor de persvrijheid in Mexico. Zo beginnen media al zelfcensuur toe te passen, komen burgerrechten zoals de toegang tot informatie in gevaar en de Mexicaanse democratie doordat het publieke debat wordt gelimiteerd, aldus Carlos Lauría van het Committee to Protect Journalists (CPJ).

Lees ook het artikel in La Jornada (in het Spaans) of op NOS.nl.

 

Tags |