Oud-veldvrijwilliger Marleen op bezoek bij de Haagse Quakers

Op donderdag 8 oktober was oud-veldvrijwilliger Marleen Folkerts op virtueel bezoek bij de Haagse Quakers om iets te vertellen over de werkwijze van Peace Brigades International in Mexico en over haar eigen ervaring als veldvrijwilliger in dat land.

Veldvrijwilliger in Mexico

Marleen: ‘Ik werkte voor PBI in het zuiden van Mexico, in de staten Oaxaca en Guerrero, de staat rond Acapulco. In Oaxaca werken we vooral met organisaties die lokale gemeenschappen ondersteunen in hun strijd om de verdediging van hun land tegen megaprojecten van veelal buitenlandse bedrijven en investeerders, zoals windmolenparken, mijnen en stuwdammen. In Guerrero wordt het dagelijks leven gekenmerkt door het drugsgeweld en worden er veel (clandestiene) massagraven gevonden. Er vinden veel gedwongen verdwijningen plaats. Onze inzet is gericht op ondersteuning van zij die deze mensenrechtenschendingen aan de kaak stellen.’

De vrijwilligers van PBI komen in Mexico op voor de lokale mensenrechtenverdedigers die durven op te staan voor hun gemeenschap en burgerrechten. Dat doen ze door fysiek beschermende begeleiding te bieden, voorlichting en training over vrede en veiligheid te geven en het netwerk van de mensenrechtenverdedigers te vergroten. Door de lokale inzet van vrijwilligers zenden ze een krachtige boodschap uit dat de wereld toekijkt en bereid is om te handelen. Het hogere doel is het begeleiden van zowel politieke als sociale processen middels een gezamenlijke strategie van afschrikking van geweld en bevordering van actieve geweldloosheid.

PBI en de Quakers

Het was niet voor niets dat Marleen bij de Haagse Quakers op bezoek ging. Peace Brigades International heeft namelijk een bijzondere band met de Quakers. Zo waren de Quakers direct betrokken bij de oprichting van onze organisatie in 1981.

Eind jaren 70 en begin jaren 80 klonken er steeds meer stemmen om een internationale vredesbrigade op te richten, ook onder Quakersympathisanten als Daniel Clark. In september 1981 vond een beraad plaats over de oprichting van een internationale vredesbrigade, op Grindstone Island in Ontario (Canada), waar elf mensen aan meededen, onder wie maar liefst zes Quakers. Uiteindelijk werd tijdens deze bijeenkomst een oprichtingsverklaring opgesteld voor Peace Brigades International, op basis van de principes van Gandhi en de Quakers.

Ook bij het eerste project van PBI in het Nicaraguaanse Jalapa, in het grensgebied met Honduras, was er een rol weggelegd voor de Quakers: de Quakersympathisant Jack Schultz leidde daar namelijk voor een aantal weken de allereerste PBI-vredesbrigade, die ervoor moest zorgen dat de Contra’s, gesteund door de Verenigde Staten, vanuit Honduras geen aanval konden uitvoeren op Jalapa. Dit project werd na een aantal weken overgedragen aan Witness for Peace. Lees hier het verhaal van medeoprichter Daniel Clark over de eerste jaren van PBI (in het Engels).

Wil je ook veldvrijwilliger worden voor PBI?

Wil je net als Marleen ook voor een jaar veldvrijwilliger worden voor PBI in Mexico of in een van de andere projectlanden? Houd dan onze website en sociale media in de gaten voor de vacatures en bekijk ook de video van PBI Mexico hieronder: