Peace Brigades International

PBI actief op de 46e sessie van de UN Human Rights Council

Tussen 22 februari en 23 maart vindt in Genève de 46e reguliere sessie van de VN Mensenrechtenraad (UN Human Rights Council) plaats. PBI en door PBI begeleide organisaties hebben al op meerdere momenten een bijdrage geleverd aan de presentaties en debatten.

Vanuit de Nederlandse autoriteiten is er tijdens de Interactieve Dialoog met de Speciale Rapporteur voor Mensenrechtenverdedigers onder andere extra aandacht gevraagd voor land- en milieuverdedigers. Het officiële statement van Nederland is hier terug te vinden.

Presentaties van PBI

Adam Lunn van PBI Verenigd Koninkrijk hield op 2 maart een korte toespraak in antwoord op de presentatie van de Speciale Rapporteur voor het Recht op Voedsel, waarin hij inging op de voedselschaarste in Guatemala, Honduras en Colombia: “De humanitaire crisis, veroorzaakt door de pandemie, de orkanen Eta en Iota in Midden-Amerika en de intensivering van het gewapende conflict in Colombia […] hebben deze situatie [van voedselschaarste] alleen nog maar verergerd.”

Daaraan voegde Adam Lunn het volgende toe: “De regeringen van deze landen blijven nog altijd de groei van de agribusiness, de bomenkap en de bevordering van extractieve megaprojecten steunen. Dat heeft niet alleen de hongersnoodsituatie niet verholpen, maar heeft ook geleid tot een toename van de militarisering, ontruimingen, aanvallen en de criminalisering van landrechtenverdedigers in deze landen.”

De video van Adam Lunns toespraak is hier terug te vinden (op 1 uur en 52 minuten). De tekst zelf is hier terug te lezen in het Spaans.

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, hield Yésica Sánchez Maya namens PBI en de door PBI Mexico begeleide organisatie Consorcio Oaxaca een toespraak waarin ze verder inging op de veiligheidssituatie van mensenrechtenverdedigers in Indonesië, Kenia, Colombia, Mexico, Honduras en Guatemala, tegen de achtergrond van de pandemie.

PBI Canada plaatste een kort Engelstalig artikel over deze toespraak, dat hier terug te vinden is.

Aanbevelingen van PBI

Hieronder vind je een aantal van de aanbevelingen en quotes terug die PBI tijdens de 46e sessie van de VN Mensenrechtenraad heeft gedaan.