PBI Colombia begeleidt het 27e jubileum van de Vredesgemeenschap dagen na de moord op twee leden 

PBI Colombia plaatste op X (voorheen Twitter) het volgende: “We hebben de vreedzame tocht en de herdenkingsevenementen begeleid op het jubileum van #27AñosCdP [27 jaar van de Vredesgemeenschap], georganiseerd door de @cdpsanjose [Vredesgemeenschap van San José de Apartadó], welke aanspraak maakt op hun legitieme recht om de natuur te verdedigen. We betreuren dat de lucht van herdenking bewolkt is door de moord op 2 leden.”

Vorige week plaatse PBI Colombia ook: “Wij betuigen onze diepe pijn, verwerping en verontwaardiging over de moorden van Nallely en Edinson, twee geliefde personen van de @cdpsanjose met wie wij slechts enkele dagen geleden in solidariteit zijn samengekomen.”

Dit samenkomen verwijst naar de herdenking van de massamoord in San José de Apartadó in 2005, welke enkele dagen eerder plaatsvond. 

De Vredesgemeenschap 

Yes! Magazine schreef: “Op 23 maart 1997 richtte Brígida Gonzáles, 69, samen met de anderen die besloten om te blijven, de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó op. Deze Vredesgemeenschap verklaarde zichzelf neutraal in het conflict, beloofde zich er op geen manier in te mengen en vroeg om met rust gelaten te worden.” 

In maart 2009 schreef Amnesty International: “Meer dan 170 leden van de [Vredes]gemeenschap zijn vermoord of gedwongen verdwenen sinds de oprichting van de gemeenschap in 1997.” 

Vorige week zei de Colombiaanse president Gustavo Petro op X dat 400 leden van de Vredesgemeenschap zijn gedood.  

Sommige van deze mensen kwamen om in massamoorden, zoals die in april 1999, waarbij drie leden waren gedood; de massamoord in februari 2000, waarbij vijf leden waren gedood; en de massamoord op 21 Februari 2005, waarbij één van de historische leiders, Luis Eduardo Guerra, samen met een deel van zijn familie was vermoord.  

Nallely Sepúlvida en Edinson David 

Vorige week zijn wederom twee leden van de Vredesgemeenschap gedood.  

De nieuwsorganisatie El Colombiano schrijft hierover: “Nallely en Edinson zijn dinsdagmiddag 19 maart vermoord, het nieuws bereikte Apartadó rond 18:00 uur en de lichamen zijn 24 uur later opgehaald.” 

In dat artikel staat ook: “Niemand weet precies wie achter de moord op Nallely Sepúlveda, 30 jaar, en haar jonge zwager Edinson David Higuita, 14 jaar, zit. Het enige wat duidelijk is dat hun lichamen, welke waren achtergelaten in een huis in La Esperanza in San José de Apartadó, niet zijn opgehaald door het Openbaar Ministerie noch door de politie. Het waren leden van de Vredesgemeenschap zelf die ze moesten gaan redden, vier uur van hen vandaan, en terug moesten keren met de lichamen in dekens gewikkeld, door wilde rivieren en paden waar ze soms tot aan de knieën in stonden.” 

De Vredesgemeenschap van San José de Apartadó zegt in een Tweet: “In deze 27 jaar van het bestaan van de Vredesgemeenschap hebben wij onze doden moeten ophalen, gedood door paramilitairen, onder medeplichtige toestemming van de regering. Welk nut heeft een regeringswisseling, als er niets verandert, als ze ons blijven vermoorden in ons grondgebied? Tot wanneer?” 

Er wordt gespeculeerd dat de twee leden van de Vredesgemeenschap gedood zijn door de Clan del Golfo, een paramilitaristische groep.

Op zondag 24 maart stond Paus Franciscus stil bij de twee slachtoffers en wijdde hij tijd en ruimte toe om voor de Vredesgemeenschap te bidden tijdens de liturgische viering op Palmzondag.

Tweet: “Paus Franciscus: ‘Ik druk mijn verbondenheid met de Gemeenschap van San José de Apartadó in Colombia uit, waar enkele dagen geleden een jonge vrouw en een kind zijn vermoord’ vaticannews.va/es.html

We blijven de situatie volgen. 

Het Peace Brigades International Colombia Project staat de Vredesgemeenschap van San José de Apartadó sinds 1999 bij. 

Dit artikel is een vertaling van een Engelstalig artikel gepubliceerd door PBI Canada.