Peace Brigades International

PBI-Mexico begeleidt het Volksfront ter verdediging van land en water tijdens de mars tegen de stortplaats San Pedro Cholula

Gepubliceerd door Brent Patterson op 26 april 2024

Op 22 april plaatste PBI-Mexico het volgende:

“Vandaag, op de Internationale Dag van Moeder Aarde, begeleiden we het FPDTA-MPT [Volksfront ter verdediging van land en water – Morelos, Puebla, Tlaxcala] in de Mars voor Water en tegen de stortplaats San Pedro Cholula.

Bij PBI Mexico erkennen we de fundamentele rol die gemeenschappen spelen bij de geweldloze oplossing van conflicten, we uiten onze bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor het milieu en de gezondheid die zouden kunnen voortvloeien uit de activiteit van deze stortplaats, en we roepen op tot de nodige ruimte voor dialoog die in goed vertrouwen tussen de gemeenschappen en de instellingen van Puebla moet worden gecreëerd om dit conflict op te lossen.”

La Jornada de Oriente heeft uitgelegd:

“…Er zijn aanwijzingen dat de intergemeentelijke stortplaats van San Pedro de regio vervuilt. De autoriteiten hebben niets gedaan om de situatie te verhelpen.

[De stortplaats] ligt op slechts 300 meter van het wooncomplex Casas Garza en op 600 meter van de Polytechnische Universiteit van Puebla (UPP).

Het belangrijkste twistpunt [tussen de getroffen bewoners en de gemeentelijke autoriteiten] betreft de uitbreiding van de stortplaats voor vast afval, een voorstel dat weerstand en protesten heeft opgeroepen van lokale bewoners en milieugroeperingen. De dorpen voeren aan dat de uitbreiding van de stortplaats aanzienlijke negatieve gevolgen zou kunnen hebben voor de natuurlijke omgeving en de levenskwaliteit van de omwonenden.

Tot de zorgen van tegenstanders van uitbreiding behoren onder meer de toegenomen lucht- en watervervuiling, evenals het potentiële risico op ziekten die verband houden met de ophoping van afval. Daarnaast wordt erop gewezen dat de uitbreiding van de stortplaats de onteigening van land met zich mee zou kunnen brengen en een negatieve invloed zou kunnen hebben op de biodiversiteit van het gebied.

Milieu-ingenieurs die deelnamen aan een forum dat op 4 maart werd gehouden aan de Polytechnische Universiteit van Puebla, zeiden dat de stortplaats San Pedro Cholula in strijd is met federale beperkingen en de gezondheid van duizenden inwoners in gevaar brengt, omdat deze in de buurt van een bevolkt gebied en op grondwater is gebouwd.

Nayeli Carreón Carmona, een specialist in sanitaire stortplaatsen, van haar kant zei dat de stortplaats in Cholula op het eerste gezicht niet voldoet aan de milieunormen en dus een ‘tijdbom’ is voor de regio.

Esto es Cholula heeft ook gerapporteerd: “In een interview heeft Juan Carlos Flores uitgelegd dat de stortplaats in kwestie diensten levert aan 23 gemeenten, waarvan er verschillende de dichtstbevolkte in de staat zijn. Hij waarschuwde dat het zijn opslagcapaciteit heeft overschreden en de bronnen die water leveren aan de gemeenschappen Calpan, Juan C. Bonilla en Cholula begint te vervuilen.”

PBI-Mexico begeleidt het Volksfront sinds begin 2020. In augustus 2022 werd die begeleiding met nog eens drie jaar verlengd.

Tags