Peace Brigades International

PBI ondersteunt milieuverdedigers en herdenkt Earth Day

Vandaag, 22 april 2020, is het 50 jaar geleden dat Earth Day plaatsvond.

PBI begeleidt milieuverdedigers en activisten in verschillende delen van de wereld als onderdeel van een belofte om het milieu te beschermen. PBI is van mening dat een cultuur van respect voor mensenrechten alleen echt kan worden bereikt als lokale mensenrechtenverdedigers worden beschermd en hun belangrijke werk kunnen blijven doen, ondanks de aanvallen waarmee ze worden geconfronteerd en de risico’s die inherent zijn aan hun werk.

Degenen die hun water en ecosystemen verdedigen, staan ​​in de frontlinie van de milieubescherming en moeten hun werk in veilige omstandigheden kunnen voortzetten.


Een organisatie die PBI ondersteunt, is de Ch’orti Nuevo Dia Central Campesino (CCCND), die werkt in vier Ch’orti’-gemeenten in de afdeling Chiquimula in Guatemala. Het werk van CCCND draait om de verdediging van het grondgebied en de belangrijkste acties zijn gericht op de impact en effecten van projecten op het milieu en de lokale economieën.
Onlangs heeft de CCCND het vreedzame verzet tegen de Cantera Los Manantiales mijn ondersteund. Dit is de verzetscampagne die is opgezet tegen de mijn vanwege de ‘negatieve effecten op het water en het milieu’. In het bijzonder ‘de vissen begonnen in grote hoeveelheden te sterven’ en het water ‘werd volledig aangetast door de vervuiling door het afvalmateriaal’. De licentie voor de mijn werd verleend zonder de vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming van de getroffen gemeenschappen zoals vereist is door Verdrag 169 van de Internationale Arbeidsorganisatie.

Het verzet wist door middel van gecoördineerde actie, waaronder ‘sit-ins’ bij de ingangen van de mijn, de opschorting van de vergunning van de mijn en intrekking van machines voor elkaar te krijgen.

Deze overwinning ging gepaard met een groot persoonlijk risico: ‘er zijn voortdurend doodsbedreigingen, intimidatie, schoten in de grond en lucht, bewaking’ geweest.

Domingo Vásquez, lid van de CCCND, stelt dat ‘de waarheid is dat verdediger zijn een noodzaak is. Wij mensenrechtenverdedigers zijn degenen die het land, het water, de bossen, de rivieren en de heuvels en alles wat zich op ons grondgebied bevindt, verdedigen. Ik doe dit omdat we weten dat als er niemand opstaat om de territoria te verdedigen, dat er gevolgen zijn’.

‘Op persoonlijk vlak heb ik bedreigingen ontvangen, niet alleen omdat ik het land verdedig, maar ook omdat ik als verdediger slachtoffers van misbruik en aanvallen steun. Om die reden heb ik me persoonlijk erg bedreigd gevoeld ‘.

PBI begeleidt CCCND sinds 2009 na bedreigingen en intimidatie van haar leden. Omar Jeronimo-coördinator van de CCCND zegt: ‘begeleiding in Guatemala redt levens’.

In Honduras ondersteunt PBI het Honduran Center for the Promotion of Community Development (CEHPRODEC). De organisatie werkt aan de verdediging van mensenrechten, en in het bijzonder economische, sociale, culturele en milieurechten in landelijke delen van Honduras.

CEHPRODEC heeft samengewerkt met de Lenca Indigenous Independent Movement of La Paz – Honduras (MILPAH) in hun verzet tegen de bouw van waterkrachtprojecten op hun grondgebied. Leden van MILPAH hebben te maken gehad met bedreigingen en aanvallen.

In 2015 was Maria Felicita Lopez, vrouwencoördinator, het slachtoffer van een gewelddadige huiszoeking.In de vroege ochtend van 22 oktober 2015 doorzochten een groep van 20 politiebureaus, 10 soldaten van het Infanteriebataljon en negen burgers drie huizen. Tijdens de huiszoeking vielen ze drie vrouwen aan en dreigden ze te doden en sloegen en intimideerden 3 van de 16 kinderen die in de huizen aanwezig waren.

Die avond zegt Maria Felicita: ‘Ze kwamen allemaal tegelijk binnen en schoten driemaal op mijn elfjarige zoon. Godzijdank hebben ze hem niet geraakt. Ze noemden me een teef en drugsdealer. Door het geweld van de aanslag raakte het gezin in een trauma: ‘Ik dacht dat ze terug zouden komen wanneer ze maar wilden en bij me aan de deur zouden kloppen. Drie maandenlang werden mijn kinderen om middernacht wakker met de schreeuw ‘Laten we gaan mama, de politie komt eraan’.

Op Earth Day is het nodig om de milieuverdedigers te ondersteunen om het milieu te beschermen en te behouden.