Peace Brigades International

PBI rouwt om de moord op transrechtenactivist Escarleth Caceres in Honduras

Op 10 juli om 20.00 uur werd Escarleth Caceres, lid van de Asociación LGBT Arcoiris, neergeschoten in Tegucigalpa, Honduras. Ze stierf kort daarna in het ziekenhuis.

El Heraldo meldt: “Volgens voorlopige versies was Caceres aan het praten met een groep vrienden in de buurt van ‘El Arbolito’ toen een auto, een toeristentype, ter plaatse geparkeerd stond. Enkele seconden later stapten verschillende mannen uit de auto en naderden ze de locatie van het slachtoffer om haar herhaaldelijk neer te schieten en vervolgens te vluchtten”.

De Asociación LGBT Arcoiris heeft gepost: “De tragedie heeft onze LGTB-bevolking opnieuw getroffen. Geweld en haat jegens onze transzusters hebben een ander slachtoffer opgeëist.”

Zij voegen eraan toe: “Het laat ons met een knoop in onze keel en hulpeloos om te zien hoe we wreed worden gedood en de autoriteiten van dit land niets doen.”

Arcoiris heeft ook gepost: “Scarleth Cáceres was het slachtoffer van de haat en het geweld dat in ons land heerst. We verwerpen alle daden van haat, stigma en discriminatie jegens onze LGTB-bevolking. ”

Het Peace Brigades International-Honduras Project heeft gepost: “We betreuren de moord op Scarleth Cambell, transvrouw, activist van de Asociación LGTB Arcoiris van het Honduras collectief. We tonen onze solidariteit met de gemeenschap en uiten onze bezorgdheid over de situatie van ernstig gevaar waarmee deze mensen dag na dag worden geconfronteerd. ”

PBI begon Arcoíris te begeleiden in juli 2015.

Eerder dit jaar merkte PBI-Honduras op: “Sinds de moord op transrechtenverdediger Bessy Ferrera en de poging tot moord op Vicky Carvajal in juli 2019, heeft Arcoiris minstens 15 veiligheidsincidenten gemeld, waaronder gevallen van intimidatie, bedreigingen, bewaking, fysieke aanvallen, berovingen, poging tot ontvoering en poging tot moord. ‘

Van juni 2015 tot maart 2016 zijn zes leden van Arcoíris omgekomen.

Journalist Dina Meza heeft geschreven dat sinds de coup van 2009 in Honduras tot juli 2019 325 mensen uit de LGTBI-gemeenschap zijn vermoord. Honduras had tussen 2008 en 2014 ook het hoogste aantal transgendermoorden per hoofd van de bevolking ter wereld, volgens een rapport van Transgender Europe.

Van de 141 tussen 2010 en 2014 gemelde gewelddadige sterfgevallen is bovendien minder dan een kwart (30) van de zaken vervolgd voor de rechter.

Arcoíris-coördinator Donny Reyes heeft verklaard: “Het grootste probleem waarmee we worden geconfronteerd, is het geweld van de staatsveiligheidstroepen tegen de LGBT + -gemeenschap: de strijdkrachten, de politie, de recherche, de militaire politie, de gemeentelijke politie.”

Reyes voegt eraan toe: “De onderzoeken die Arcoiris en andere organisaties hebben uitgevoerd, weerspiegelen hetzelfde patroon – meer dan 60 procent van de haatmisdaden is tegen ons gepleegd door de strijdkrachten die onze veiligheid zouden moeten garanderen.”

PBI rouwt om de dood van Escarleth Caceres en betuigt haar solidariteit met de LGBTQI + -gemeenschap in Honduras.

#JusticiaParaScarleth

Tags |