PBI spreekt bij UNHRC

Half september was PBI aanwezig bij de interactieve dialoog met de Speciale VN-Rapporteur voor het recht op schoon water en sanitaire voorzieningen tijdens de 51e sessie van de VN Mensenrechtenraad. Hierbij heeft PBI ook het woord gehad en verschillende zaken uit Guatemala, Honduras, Mexico en Colombia besproken. Daarnaast heeft PBI samen met Franciscans International & Dominicans for Justice and Peace een statement over Guatemala ingediend.

De Rapporteur begon de sessie met een presentatie van zijn rapport over het recht van inheemse volkeren op water en sanitaire voorzieningen. Hij hield een zeer geëngageerd betoog en benoemde situaties in Totonicapán, Solola, Chimaltenango in Guatemala, de volkeren van Oaxaca in Mexico, de gevolgen van steenkoolwinning voor het Wayù-volk in Colombia, de gevolgen van megaprojecten voor het Queqchi-volk in Guatemala. Hij bekritiseerde de gevolgen van megaprojecten, hydro-elektrische dammen, toeristische projecten, uitbreidingen van veeboeren en uitzettingen wegens het ontbreken van officiële titels. Hij riep op tot een betere verantwoording van transnationale ondernemingen in hun eigen land voor hun acties in derde landen. Ook riep hij vele malen op tot gelijke promotie van vrouwen in het waterbeheer.

Tijdens de laatste conclusie van zijn speech, benoemde hij PBI specifiek. In zijn laatste interventie zei hij: “Aan de inheemse volkeren en de sociale bewegingen, zoals Peace Brigades International – die mij uit het verleden zo dierbaar zijn – en zoveel andere bewegingen: laten we het Sociaal Waterforum voorbereiden, laten we de Waterconferentie in New York voorbereiden. Deze keer gaat het er niet om alternatieve fora te organiseren, beste vrienden, maar om deze historische kans op een dialoog met de Verenigde Naties ten volle te benutten.”

Bekijk hier het begin van de sessie met de presentatie van de Rapporteur: https://media.un.org/en/asset/k1i/k1i81fqyx1

Bekijk hier het tweede deel van de sessie: https://media.un.org/en/asset/k1o/k1o72stbmg

PBI’s interventie begint op 01 :18 :35. De interventie over Guatemala begint op : 01 :21 :45. PBI wordt genoemd door de Rapporteur op : 01 :30 :50.