COP27 and environmental defenders webinar

PBI zal licht schijnen op rol milieubeschermers tijdens VN COP27 gesprekken in Egypte

Volg de PBI webinar waar zes jonge klimaatbeschermers meer vertellen over de hun werk en de bedreigingen waar zij mee worden geconfronteerd.

De Conferentie van de Partijen (COP) 27 van de Verenigde Naties zal van 6 tot 18 november plaats vinden in Egypte. De VN-Mensenrechtenraad heeft bevestigd dat “mensenrechtenverdedigers, inclusief mensenrechtenverdedigers op milieugebied, een veilige en stimulerende omgeving moet worden geboden om hun werk zonder belemmeringen en onveiligheid te kunnen doen, als erkenning van hun belangrijke rol bij het ondersteunen van staten bij het nakomen van hun verplichtingen in het kader van de Overeenkomst van Parijs”.

Maar tijdens de COP26 in Schotland vorig jaar benadrukte Global Witness dat 1.005 verdedigers van land- en milieurechten waren vermoord sinds het Parijs-akkoord werd bereikt tijdens de COP21-top in december 2015.

En toch wordt in de 71 punten tellende concepttekst van COP26 met geen woord gesproken over verdedigers van land- en milieurechten.

Twee weken geleden publiceerde Global Witness een rapport waarin werd gedocumenteerd dat in 2021 nog eens 200 land- en milieuverdedigers zijn vermoord.

Wij spreken onze bezorgdheid uit over het feit dat verdedigers nog steeds worden aangevallen ondanks hun vitale werk om het milieu te beschermen en klimaatverandering te bestrijden.

Vele anderen benadrukken deze zorg in de context van COP-toppen.

Vorig jaar ondertekenden 19 organisaties, waaronder PBI-UK, in de aanloop naar COP26 deze brief die regeringen met de boodschap: “Versterk de beschermingsregelingen voor mensenrechtenverdedigers op milieugebied, door maatregelen zoals beschermingsbeurzen, amnestie en financiering voor snelle noodmechanismen.”

PBI Webinar

Vorig jaar organiseerde PBI dit webinar over COP26 met Nelly Madegwa (Kenia), Sandra Calel (Guatemala), Danilo Rueda (Colombia), Juana Ramona Zuñiga (Honduras), Amaru Ruiz (Nicaragua) en Valeria Villalobos (Mexico). Meer dan 400 mensen uit 17 landen schreven zich in om dit webinar via Zoom te volgen.

Dit jaar organiseert PBI weer een (gratis) webinar op 15 november van 16:00 tot 17:30. De webinar zal plaatsvinden op Zoom, door je te registeren krijg je toegang tot de sessie. De voertaal van de webinar zal verschillen per spreker, daarom zijn er live vertalers aanwezig die vertalen naar het Engels. Hieronder vind je de reeds bevestigde sprekers:

The event is offered to you for free. However, we would like to ask you for a small donation. With your contribution we can continue to generate networks of solidarity that strengthen voices and protect human rights defenders worldwide.

Colombia – Yuli Velásquez, Santander Federation of Fishermen for Tourism and the Environment (FEDEPESAN)

Guatemala – Walter Rene López Pérez, Community Council of Retalhuleu (CCR)

Honduras – Christopher Castillo, Honduran Alternative for Community and Environmental Vindication (ARCAH)

Kenia – Gladys Losike, Samburu Women Trust

Mexico – Ana Paola Torres Barranco,  People’s Front in Defense of Land and Water (FPDTA)

Nicaragua – Amaru Ruíz, Fundación del Río