Peace Brigades International

Protesten tegen de regering in Guatemala

Afgelopen zaterdag gingen veel Guatemalteken de straat op om te protesteren tegen de regering van Jimmy Morales. Ze eisen het vertrek van Morales en de terugkomst van CICIG (de VN-commissie tegen straffeloosheid).

Morales is afgelopen week opnieuw in aanvaring gekomen met het Constitutionele Hof van Guatemala na zijn besluit om de anti-corruptiecommissie van de VN, CICIG, het land uit te zetten. Hij heeft afgelopen maandag bekend gemaakt dat hij de overeenkomst met de VN wat betreft CICIG per direct wil stoppen. Dit besluit heeft het Constitutionele Hof teruggedraaid. Helaas kwam dit besluit te laat voor het personeel van CICIG. Zij moesten afgelopen week het land verlaten voor hun eigen veiligheid.

CICIG deed onderzoek onder andere Morales zelf, naar zijn zoon, zijn broer en ook naar hoge ambtenaren. In de afgelopen jaren was deze commissie wereldwijd een groot voorbeeld voor het bestrijden van corruptie. CICIG heeft er mede voor gezorgd dat een aantal leden van de vorige regering, onder andere de voormalige president Otto Pérez Molina en de voormalige vicepresident Roxana Baldetti, achter de tralies kwamen te zitten.

De VN-secretaris-generaal António Guterres liet afgelopen maandag weten het regeringsbesluit niet te accepteren. CICIG leider Iván Velásquez heeft bekend gemaakt dat ook als leden van de commissie uitgezet worden, ze hun werk zullen voortzetten.

Verschillende landen hebben hun zorgen geuit aan de Guatemalteekse regering over de huidige situatie, maar deze lijkt zich hier niks van aan te trekken.

De woede van het Guatemalteekse volk die achter het besluit van het Hooggerechtshof staat groeit, omdat Morales het besluit van het Constitutionele Hof niet respecteert. Dit leidt tot veel protesten en brengt de democratie in Guatemala in gevaar.

Voor meer informatie zie:

https://nos.nl/artikel/2267233-guatemalteken-betogen-tegen-uitzetten-anticorruptiejagers-vn.html

https://elperiodico.com.gt/nacion/2019/01/12/decisiones-de-morales-generan-manifestaciones/

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-46813367