Rose – defending the rights of women and girls in Kenya

Afgelopen dinsdag vertelde Rose tijdens het Human Rights Cafe over de situatie van vrouwen en meisjes in Noord Kenia. Ze wijdde uit over de patriarchische gemeenschappen waar de man nog alle controle heeft en waar vrouwen nog steeds te maken hebben met misbruik, vrouwelijke genitale verminking, verkrachting en gedwongen (kind) huwelijken. Dit alles gaat gepaard met straffeloosheid en een heersend stigma. Jonge meisjes worden door Morans (krijgers) geclaimd door middel van kralenkettingen.

“As beautiful as they are, however, they have also become a symbol of abuse. Sometimes
young girls are beaded by Morans (warriors) as a way to claim them as their girlfriends and
sleep with them whenever they want. When these girls get pregnant, their children are
rejected as a bad omen. The girls are either forced to have a cruel abortion or see their babies
get killed after they are born. Our community rejects any girl who decides to keep her baby.”

Deze meisjes moeten zodra ze ‘geclaimd’ zijn, seks hebben met deze Morons maar ze mogen niet zwanger worden. Dit gebeurt natuurlijk wel omdat ze geen voorbehoedmiddelen gebruiken. Op pijnlijke en schadelijke wijzen worden de meisjes behandeld voor een miskraam. De geboren baby’s worden gevoed met gif of aan hyena’s gevoerd. Vaak trouwen de Morans niet eens met hetzelfde meisje waardoor zij minder aantrekkelijk is als kandidate voor een andere man en worden zij uiteindelijk uitgestoten door de gemeenschap.

Rose beschermd de rechten van vrouwen en meisjes door deze bestaande culturele praktijken uit te dagen en het bespreekbaar te maken. Ze beschermt meisjes die aangeven niet uitgehuwelijkt te willen worden en probeert hen educatie te geven. Zo heeft ze al verschillende meisjes in huis genomen. Zelf wordt Rose door haar gemeenschap verstoten en bedreigd. Toch gaat zo onverhinderd door met haar werk. 

             “We try to teach our people to end the culture of girl child beading  and reclaim the beads as a
symbol of beauty instead of abuse.” 

Hierover vertelde Rose in de intieme huiskamerzetting van Koffie Leute, waar we ons event mochten hosten.

 

Tags |