Peace Brigades International

Shelter City Blog: ‘Dankzij het Shelter City programma voel ik me weer sterk ‘

Shelter City Utrecht ging dit jaar van start met een nieuwe gast uit Colombia: Vilma Gómez. Vilma is de directrice van Defence for Children International – Colombia. Met het Shelter City initiatief verbleef ze drie maanden in Utrecht. Inmiddels is zij terug in haar thuisland Colombia. Hoe kijkt ze terug op haar verblijf in Nederland?

Mensenrechtenverdedigers komen op voor hun eigen rechten en die van anderen. Dit werk is veeleisend en moeizaam. Vaak zijn ze bijvoorbeeld blootgesteld aan gevaarlijke situaties door het werk dat ze doen. Shelter City was, om deze redenen, voor Vilma het moment om tot rust te kunnen komen. 

 

 

Aan het begin van het programma was Vilma zodanig uitgeput dat ze liever de eerste weken alleen thuis wilde blijven. ‘Achteraf gezien merk ik dat ik veel burn-out klachten had. Dankzij het Shelter City programma voel ik me weer sterk en met energie. Ik kan echt het verschil voelen tussen het begin van het programma en nu’. Dit was, volgens Vilma, het meest waardevolle onderdeel van het programma. 

Ook vond Vilma het heel bijzonder om in aanraking te komen met andere Shelter City gasten. Nederland telt in totaal 11 steden die meedoen aan dit initiatief. Iedere stad verwelkomt meerdere mensenrechtenverdedigers per jaar. Zo nu en dan komen de Shelter City gasten bij elkaar om hun ervaringen te delen. ‘Het was heel bijzonder om te zien hoeveel wij in gemeen hebben ondanks dat we allemaal uit verschillende landen komen. We kampen met dezelfde uitdagingen als mensenrechtenverdedigers. Hierdoor konden we tips met elkaar delen. Deze uitwisseling van ervaringen en ideeën gaf mij veel energie’.   

Naast op adem komen heeft Vilma een groot netwerk ‘van vrienden’, zoals ze het zelf noemt, kunnen bouwen. Ze hoopt hiermee meer steun te kunnen vinden in haar dagelijks werk als kinderrechtenverdedigster. Dit werk is heel moeizaam: ‘Het is heel lastig je in te zetten voor de rechten van jongens en meisjes in Colombia. Er is nauwelijks sprake van solidariteit. Daarnaast bestaat er een negatieve connotatie van het werk dat mensenrechtenverdedigers doen’

Tijdens haar verblijf in Nederland heeft Vilma mee gedaan aan verschillende publieke evenementen. Zo heeft Peace Brigades International in samenwerking met Movies That Matter een filmscreening avond georganiseerd van de Colombiaanse film ‘Los Colores de la Montaña’. Deze filmvertoning was een mooie manier om te laten zien hoe kinderen het conflict in Colombia beleven. Na afloop van de vertoning schetste Vilma de grotere context van de kinderrechtensituatie in Colombia. 

 

 

Inmiddels is Vilma terug in Colombia. De terugkeer is niet altijd makkelijk voor haar. De situatie in Colombia is de afgelopen maanden nauwelijks veranderd.  Desalniettemin is Vilma blij om haar geliefde familie en vrienden weer terug te zien.  De komende tijd zal, volgens Vilma, heel moeilijk zijn. Colombia gaat nu een onzekere periode in. ’Deze periode zal heel risicovol worden’.