Peace Brigades International

Shelter City bij eerste Utrecht Canal Pride

Zaterdag 17 juni vindt de eerste Utrechtse Canal Pride plaats, een evenement dat meer zichtbaarheid voor de LHBTI-gemeenschap (lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen) creëert. De rechten van deze gemeenschap worden echter niet overal erkend en het evenement krijgt een ander gezicht doordat er drie bijzondere gasten meevaren. Deze drie gasten zijn LHBTI-activisten uit Oeganda, Nigeria en Rusland.

Via het Shelter City Project verblijven de LHBTI-activisten tijdelijk in Nederland om op adem te komen, hun netwerk te verbreden en om nieuwe kennis op te doen. Najib uit Oeganda (Shelter City Utrecht), Judith uit Nigeria (Shelter City Maastricht) en Alexey uit Rusland (Shelter City Groningen) hebben gemeen dat ze zich inzetten voor zorg, veiligheid en gelijke rechten voor de LHBTI-gemeenschap in hun land. Het werk van een mensenrechtenverdediger en de strijd voor rechtvaardigheid komt met veel risico’s – vaak ook voor eigen leven. Voor meer informatie over het project zie: https://sheltercity.nl/city/utrecht/.

Shelter City Utrecht, een samenwerking tussen Peace Brigades International (PBI), Gemeente Utrecht, het SIM (Netherlands Institute of Human Rights) en het UAF, nodigen daarom de drie Shelter City gasten uit om mee te varen op de Gemeente boot en te vieren dat ze hier in alle vrijheid hun seksuele identiteit kunnen uiten. De Utrecht Canal Pride is een zeer bijzonder evenement voor de activisten.