Shelter City gast David Gomez doet zijn verhaal bij de uitreiking van de Sacharovprijs

Welke invloed hebben verdedigers van mensenrechten wereldwijd op ons in Nederland? Tijdens de uitreiking van de Sacharovprijs in het Humanity House in Den Haag werd er dieper ingegaan op het buitengewone werk dat mensenrechtenverdedigers wereldwijd doen. Ook onze Shelter City gast, David Gómez, sprak hier over zijn werk en ervaringen op het gebied van academische vrijheid in Venezuela en heel Latijns-Amerika.

De Sacharovprijs voor de vrijheid van denken is een onderscheiding die het Europees Parlement jaarlijks uitreikt om een eer te bewijzen aan uitzonderlijke mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Dit jaar is de prijs uitgereikt aan de Oeigoerse econoom Ilham Tohti. Zijn nominatie is te danken aan zijn strijd tegen de onderdrukking van de Oeigoerse islamitische minderheid in China. Ondanks zijn gematigde en verzoenende toon, werd hij in 2014 tot een levenslange celstraf veroordeeld.

Tijdens deze avond droeg schrijver Abdelkader Benali een ode voor aan de winnaar Ilham Tohti. Ook hoorden we het juridische perspectief door advocaat Barbara van Straaten met haar focus op mensenrechten. Zo staat zij bijvoorbeeld de activisten van KOZP bij, die te maken hebben met dreigingen vanwege hun standpunten die voor sommigen controversieel zijn.

Aan het einde van de avond sprak David Gómez, onze Shelter City-gast uit Venezuela. Hij verblijft tijdelijk in Utrecht waar hij wordt begeleid door Peace Brigades International (PBI) binnen het Shelter City programma. David Gomez is directeur van de ngo Aula Abierta en coördinator van de Mensenrechten Commissie van de Universiteit van Zulia (Venezuela). Hij zet zich in voor academische vrijheid, universitaire autonomie en het recht op kwaliteit van het onderwijs. Mensenrechten ngo’s zijn door het politieke klimaat in Venezuela geconfronteerd met vergeldingen en onrechtmatige straffen. Door de dreigende politieke klimaat en het stigma op mensenrechtenverdedigers staat David zijn persoonlijke leven onder druk.

Bekijk hier de video waar David meer over zijn ervaringen vertelt: