Shelter City gast Marta bij SIM Summer School

Op donderdag 7 juli was PBI’s nieuwste Shelter City gast Marta aanwezig om een lunch gesprek aan te gaan met de studenten van de International Human Rights Law cursus aan de Summer School van het SIM.

Door enkele covid besmettingen was het niet mogelijk om de brown bag lunch masterclass in het Universiteitsgebouw te laten doorgaan. Online kon Marta daarom vertellen over het werk wat zij verzet in Polen, momenteel vooral voor de vrouwenrechten, specifiek het recht op abortus. Hier besprak zij de situatie in Polen, en de protesten die zij met haar civic movement Strajk Kobiet heeft georganiseerd.

Ook helpt Strajk Kobiet bij het versturen van middelen naar Oekraïne. Een van de studenten stelde een vraag over de situatie in Oekraïne en of iets van de situatie te merken is in Polen zelf. Marta vertelde dat dit zeker zo was, en om beter te kunnen communiceren met mensen in Oekraïne leert ze momenteel ook Oekraïens.

De studenten luisterden aandachtig naar het beeld dat Marta schetste van de situatie in Polen met betrekking tot de EU, rule of law en de gezondheidszorg voor vrouwen.

De Q&A werd afgesloten met een vraag over LGBTIQ+ personen in Polen en het wensen van een fijne periode in Utrecht voor Marta. Na de vragen en antwoorden van Marta was het duidelijk voor de studenten dat het werk van een mensenrechtenverdediger zwaar maar belangrijk is.

Mede mogelijk gemaakt door vfonds.

vfonds investeert in vrede logo