shelter city human rights

De 12e Shelter City-gast van Utrecht: Ileana uit Nicaragua

Utrecht verwelkomt een nieuwe Shelter City-gast: Ileana uit Nicaragua. Ileana is een Shelter City-gast Ileana Utrechtfreelance journalist uit de kust van Nicaragua. Ze moest vluchten omdat de politie haar collega doodschoot bij een vreedzaam protest en Ileana daarna ernstig werd bedreigd.

Voor haar vlucht werkte Ileana als vrijwilliger met verschillende initiatieven en organisaties ter verdediging van de rechten van vrouwen, kinderen, inheemse volkeren en Afro-afstammelingen. Ze maakt deel uit van een groep onafhankelijke journalisten die sociale mobilisatie, belangenbehartiging en campagnes ter verdediging van de vrijheid van meningsuiting, respect voor de rechten van de vrouw, geweldloosheid, territoriale wetgeving van inheemse volkeren en afro-afstammelingen promoten.

In Nederland komt er niet veel nieuws uit Nicaragua binnen, maar er is veel gebeurd in de afgelopen maanden. De regering van president Daniel Ortega is begonnen met een ingrijpend harde optreden tegen de vrije pers en activisten in Nicaragua. Politie en gewapende pro-regeringsgroepen zijn sinds april geïntimideerd, brutaal aangevallen en willekeurig gearresteerd door verschillende journalisten. Sinds 18 april zijn in Nicaragua honderden mensen gedood en duizenden gewond geraakt in wat een populaire opstand is geworden tegen de president van het Midden-Amerikaanse land, Daniel Ortega en zijn regering.

Ileana wil tijdens haar verblijf hier graag praten met andere journalisten over hun ervaringen. Verder wil ze alle kanten van de Nederlandse cultuur leren kennen! Kijk voor meer updates over Ileana’s verblijf in Nederland op de website van PBI.