Peace Brigades International

Speaker tour Guatemala: Lolita Chávez

Van 23 januari tot en met 26 januari organiseerde PBI Nederland een speaker tour Guatemala. Tijdens deze speaker tour ontvingen we de Guatemalteekse mensenrechterverdedigster en natuurbeschermster Aura Lolita Chávez Ixcaquic. Lolita Chávez is leider van de organisatie ‘Consejo de Pueblos K’iche’, ofwel ‘Raad van de K’iche volken’. De Consejo de Pueblos K’iche’s (CPK) is opgericht in 2008 en richt zich op bescherming van het leven, Moeder natuur en hun territorium.

Een belangrijk onderdeel van de speaker tour was het publieke evenement bij CEDLA waar Lolita haar verhaal heeft verteld. Ook ging  Lolita Chávez in gesprek met medewerkers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en met Tweede Kamerlid Isabelle Diks van GroenLinks.

“Dialogues with Civil Society”

Op woensdag 24 januari vormde het publieke event “Dialogues with Civil Society” de aftrap voor de speaker tour Guatemala. In deze geslaagde en inspirerende eerste editie van de seminar-reeks, georganiseerd door CEDLA en NALACS, i.s.m. PBI Nederland, deelde Lolita Chávez haar ervaringen als mensenrechtenverdedigster met een geïnteresseerd publiek. Daarnaast vertelde Lolita over de Maya K’iche’ cultuur en de uitdagingen in Guatemala op het gebied van vrouwenrechten, landrechten en de aanwezigheid van internationale bedrijven op inheems grondgebied.

De bijeenkomst vond plaats in het CEDLA in Amsterdam en er waren veel enthousiaste deelnemers. Onder hen veel academici en studenten, maar ook geïnteresseerden van andere NGO’s en anderen, met (een persoonlijke) interesse in Guatemala en/of mensenrechten in Zuid-Amerika. Na de presentatie was er de mogelijkheid om met Lolita in gesprek gegaan tijdens een borrel.

Bezoek Ministerie van Buitenlandse Zaken en Tweede Kamer

Op donderdag 25 januari ging Lolita Chávez in gesprek met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en met Tweede Kamerlid Isabelle Diks van GroenLinks. De bijeenkomsten tijdens de speaker tour boden Lolita de mogelijkheid het verhaal te vertellen over de problematiek die de  Maya  K’iche’ bevolking ervaart tijdens hun strijd om het leven, de Moeder natuur en hun territorium te beschermen. Daarnaast besprak Lolita het gevaar dat mensen van de CPK en ook andere mensenrechtenverdedigers in Guatemala lopen door hun werk. Lolita zelf is daardoor tijdelijk naar Europa onder bescherming gebracht.

Op vrijdag 26 januari kwam de speaker tour voor Lolita tot een einde en vertrok ze naar haar tijdelijke verblijf in Europa.