De Stentor interviewt Colombiaanse journaliste Claudia Duque (begeleid door PBI)

 

Sinds 2010 begeleidt Peace Brigades International de Colombiaanse onderzoeksjournaliste Claudia Julieta Duque. Claudia doet onderzoek naar gedwongen verdwijningen, rekrutering van kinderen en straffeloosheid. Daarnaast is zij bekend vanwege haar onderzoek naar de moord op politiek humorist en journalist Jaime Garzón. Hierdoor is zij meerdere keren bedreigd, en zelfs ontvoerd. Om haar leven te redden voelde Claudia zich in het verleden gedwongen haar thuisland voor een langere periode te verlaten.

Tegenwoordig werkt ze echter weer als correspondent voor Radio Nizkor, een online radiostation in Colombia. En de bedreigingen? Die ontvangt ze nog altijd. Om die reden biedt PBI haar bescherming door haar dagelijks te begeleiden. Op die manier kan Claudia haar werk blijven verrichten.

‘’Zij zijn mijn menselijk schild. Zonder hen kom ik niet op straat. Door hen is het een politiek schandaal als mij wat zou overkomen.’’

Om op adem te kunnen komen van de moeilijke situatie in Colombia reisde Claudia voor een paar maanden af naar Nederland. Dankzij het Shelter City netwerk, waar PBI ook onderdeel van is, kreeg zij tijdelijke opvang in Deventer. Op die manier biedt het programma bescherming aan mensenrechtenverdedigers wereldwijd. Eenmaal in Nederland kunnen zij, naast bijkomen, ook hun werk in alle veiligheid voortzetten.

Wil jij meer lezen over de ervaringen van Claudia in Nederland? Lees hier haar interview met de Stentor.