MensenrechtencafeXL

Terugblik: Mensenrechtencafé XL 2019

Op 10 december 2019 werd het Mensenrechtencafé XL georganiseerd in Utrecht. Deze dag stond in het teken van klimaatverandering en mensenrechten. We blikken graag met je terug op deze dag met een videoverslag.

71 jaar geleden, toen de VN de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aannam, werden vooral de basisrechten van de mens voorop gesteld. In deze verklaring staat echter niets over het recht van de mens op bescherming tegen milieuvervuiling. De urgentie van klimaatverandering was nog niet tot het publieke debat doorgedrongen. Inmiddels proberen steeds meer professionals, geleerden, betrokkenen en geïnteresseerden aan te duiden dat het evident is dat klimaatverandering en mensenrechten onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. 

In Het Huis Utrecht kwamen verschillende mensen bijeen om te luisteren naar gastsprekers, om de dialoog aan te gaan met elkaar en om tijdens het diner dieper op specifieke onderwerpen in te gaan.

Dilip Chakma, advocaat en mensenrechtenverdediger, sprak vanuit zijn eigen ervaring in India. Dilip sprak als gast vanuit het Shelter City programma. Deze avond werd hij door PBI Nederland begeleid.

“Dit is een mooie dag om te beginnen als klimaatactivist.” Dilip biedt juridisch advies en vertegenwoordigt mensenrechtenverdedigers, maatschappelijke organisaties en slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Als lid van de inheemse Chakma-gemeenschap, zet Dilip zich in voor de rechten van inheemse volkeren en vecht hij tegen discriminerende wetten en beleidsmaatregelen. Volgens Dilip merkt de inheemse bevolking – overal ter wereld – de grootste impact van klimaatverandering omdat zij hecht met en afhankelijk van de natuur zijn. Dit is ook de reden waarom zij zoveel respect voor de natuur hebben. “Eigenlijk zouden we hier met z’n allen een les uit moeten leren”.

Bekijk hier het videoverslag!