Emma tijdens trainingsdag2022

Terugblik trainingsdag 21 mei

Afgelopen zaterdag, 21 mei, heeft de eerste fysieke trainingsdag plaatsgevonden in Utrecht sinds de uitbraak van de COVID-19 pandemie! Lees hieronder meer over wat de deelnemers hebben gedaan en geleerd die dag, en wie de sprekers waren.

Deze editie van de trainingsdag vond plaats in Peter’s Bistro in het Griftpark in Utrecht. De deelnemers konden binnen de theorie en informatie over o.a. beschermende begeleiding, veldvrijwilliger zijn, sollicitatieprocedures tot hun nemen, en dat buiten echt laten inzinken tijdens de energizers die trainer Emma met hen uitvoerde. Het leuke aan een trainingsdag is de interactie, in elk stukje informatie zit weer een opdracht. Zo kregen de deelnemers standpunten te zien en werd er gediscussieerd over of de principes van PBI wel in lijn waren met het standpunt. Emma leidde de groep uitstekend van informatie naar groepsopdrachten en energizers – dit vonden vele deelnemers prettige onderbrekingen. ‘Even de informatie tot mij kunnen nemen en er dan mee aan de slag gaan, was erg fijn!’ vertelde een deelnemer.

Ook was Shelter City gast Raúl Caporal Montes aanwezig, om een presentatie te geven over het werk dat Casa Frida doet in Mexico-Stad voor de LGBTIQ+ community. Waarna de deelnemers de mogelijkheid hadden om vragen te stellen aan Raúl over bijvoorbeeld het leven in Mexico-Stad, wat Casa Frida precies doet en met wie hij samenwerkt. We zijn erg blij dat Raúl nog een gaatje in zijn drukke agenda over had om over het werk van een mensenrechtenverdediger te vertellen.

Om met nog meer ervaring over het veldvrijwilliger zijn te kunnen vertellen aan de deelnemers, was niet alleen Emma spreker, maar ook Jeroen! Jeroen is net terug uit Honduras, waar hij veldvrijwilliger was voor PBI. Door zijn recente ervaring kon hij vele praktische voorbeelden geven voor de deelnemers, waarmee goede en interessante discussies gecreëerd konden worden over de principes van PBI. Wanneer ga je wel mee op beschermende begeleiding van een mensenrechtenverdediger? Wat is precies geweld?

De presentatie van Jeroen ging naadloos over in de allereerste keer dat het PBI spel gebruikt werd! Nadat Jeroen een fictieve weekindeling had laten zien, was het de taak van de deelnemers om hun eigen weekindeling te maken in het PBI spel! Door middel van consensus was het de bedoeling dat de groepjes van vier, met elkaar als veldvrijwilligers taken zouden bepalen. Deze taken konden enorm verschillen. Zo waren er huishoudelijke taken, maar ook het begeleiden van een mensenrechtenverdediger naar de rechtbank. Zoals Jeroen kon beamen, kwamen er ook nog eens last-minute aanvragen binnen bij de veldvrijwilligers, dus de consensus onder de deelnemers werd goed getest!

Richting het einde van de dag was er nog de mogelijkheid om een kaartje te schrijven aan Casa Frida om de bewoners een hart onder de riem te steken, of gewoon even te laten weten dat er aan ze gedacht wordt – dat ze er niet alleen voor staan. Alle deelnemers wilden de kaarten graag schrijven en de kaarten zullen mee gaan met Raúl naar Mexico in juni.

Met een beetje hulp van het goede weer, de fijne locatie en de interessante sprekers is het een ontzettend leerzame en gezellige dag geweest. Een deelnemer vertelde dat diegene ondanks de weinige kennis over mensenrechten toch veel heeft geleerd van de dag en het helemaal niet te ingewikkeld vond om te volgen. Meerdere deelnemers vertelden dat hun verwachtingen van de dag waren uitgekomen en zij het naar hun zin hebben gehad.

Vanuit PBI was het een ontzettend geslaagde dag, hier willen wij de enthousiaste deelnemers, sprekers Emma, Raúl en Jeroen, en locatie Peter’s Bistro voor bedanken!

Deze trainingsdag werd mede mogelijk gemaakt door het vfonds.