Terugblik trainingsdag: samen voor SDG 16

Trainingsdag over het werk van mensenrechten en PBI

Op 30 november vond de jaarlijkse trainingsdag plaats over het werk van Peace Brigades International, de bescherming van mensenrechtenverdedigers en dit jaar met extra aandacht voor het Duurzame Ontwikkelingsdoel 16.
De stad Utrecht is heel actief op het gebied van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en stimuleert de inwoners van de stad dit ook te doen. PBI werkt op haar eigen unieke manier aan het halen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen en is dus heel blij met de samenwerking hierin via Utrecht4GlobalGoals.

Tijdens de trainingsdag zijn de 12 deelnemers geïnformeerd over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. In doel 16, de waarborging van vrede en veiligheid, spelen mensenrechtenverdedigers een belangrijke rol. Zij dienen als onmiskenbare noden in het web, al is het vaak niet zonder gevaar voor eigen leven.

We hebben gesproken over het ontstaan van PBI en de projecten in de verschillende landen. De deelnemers hebben naar aanleiding van de theorie zelf nagedacht over hoe en wie PBI kan beschermen en tegen wie dat eigenlijk wel en niet kan. Er waren ook interactieve onderdelen zoals het begeleidingsspel en het standpuntenspel. Alle trainers zijn oud-projectvrijwilligers en vertelden dus vanuit hun eigen ervaring met het werk in het veld. Zo hebben we geprobeerd een zo duidelijk en realistisch mogelijk beeld te geven van het werk van PBI.

Een paar reacties uit de evaluaties van de deelnemers:
“Lange dag, maar voldoende pauze en activerende activiteiten.”
“Interessant! Mooie organisatie. Goed dat er op wordt gewezen dat je PBI wordt als je in het buitenland zit. Stof tot nadenken.”
“Mooi, relevant werk”.
“Duidelijk. Veel geleerd en allemaal erg divers.”
“Veel informatie en leuk dat ervaringsdeskundigen kwamen vertellen”.

Bedankt alle deelnemers en trainers voor jullie toewijding deze dag! En een speciale dank voor Casco voor het openstellen van hun prachtige locatie!