Peace Brigades International

De verdediging van de aarde gaat door ondanks het Coronavirus

Op 22 april van dit jaar vieren we de 50e verjaardag van Earth Day en het thema is klimaatactie. Om deze dag te vieren vestigt PBI de aandacht op de benarde situatie van milieuverdedigers die hun leven in gevaar brengen om hun territorium te beschermen tegen economische projecten die ecosystemen vernietigen en onomkeerbare schade aanrichten.

Net zoals het Coronavirus een zeer reële en actuele bedreiging is, is de verwoesting van het milieu dat ook. We erkennen het belang van het erkennen van de rol van belangrijke werknemers, zoals artsen en verpleegkundigen, om het Coronavirus te bestrijden en de meest kwetsbaren te beschermen. We breiden deze erkenning graag uit naar mensenrechtenverdedigers. Zij zijn namelijk de belangrijkste werknemers zijn die de klimaatcrisis aanpakken. Ze moeten worden beschermd om de verdere afbraak van het klimaat van de planeet die wij met zijn allen delen te voorkomen.

Het vreedzame verzet van La Laguna, Guatemala

In Guatemala ondersteunt PBI vele verdedigers van milieu- en landrechten. Een van die groepen is het vreedzame verzet van La Laguna. In 2015 vormde deze groep een protestkamp om de installatie van een elektrische distributiecentrale en elektriciteitscentrale door het Colombiaanse bedrijf Transportadora de Energía de Centroamérica SA (TRECSA) te voorkomen. Het doel was om 20 mijnbouwprojecten in het gebied van energie te voorzien.

The Resistance was vooral bezorgd over de gevolgen voor het milieu en de gezondheid die het project met zich mee zou brengen. Deze gevolgen omvatten ontbossing, vervuiling van de watervoorziening met schadelijke chemicaliën en bedreigingen van de watervoorziening.

In Guatemala is ontbossing een groot probleem. Zoals de Guardian meldt: ‘In 2010 was primair bos goed voor 1,6 miljoen hectare, vergeleken met 2,4 miljoen 20 jaar geleden. Guatemala, dat na Brazilië de op één na grootste regenwoudbedekking van Zuid-Amerika heeft, verloor tussen 2000 en 2005 gemiddeld 27.000 hectare per jaar (1,32% per jaar), oplopend tot 68.000 hectare tussen 2005 en 2010 (3,72% per jaar), wat betekent dat de mate van ontbossing in de loop van een decennium bijna is verdrievoudigd ‘.

Zoals de Week meldt, wordt het planten van bomen momenteel voorgesteld als een oplossing voor klimaatverandering en ‘als de meest effectieve CO2-opvangmachine ter wereld’, maar ‘nieuw geplante bomen moeten tientallen jaren groeien om hun koolstofopslag potentieel te benaderen’. Het is daarom van cruciaal belang dat het bestaande bos wordt beschermd.

 

Op verzoek van het verzet werd de bouwvergunning van TRECSA in mei 2015 geannuleerd.

In januari 2019 vergezelde PBI-Guatemala het vreedzame verzet van La Laguna naar een bijeenkomst met de gemeenteraad van San Pedro de Ayampuc en het National Institute of Forests om ‘afspraken te maken over de afgifte van vergunningen voor ontbossing in het gebied’. Het verzet wil de bossen beschermen om wilde dieren, duurzaam levensonderhoud en cultuur te ondersteunen.

PBI begeleidt het verzet sinds 2015 nadat leden werden aangevallen en bedreigd. Leden van het Peaceful Resistance hebben gezegd: ‘

    ‘De begeleiding van PBI ondersteunt ons bij onze acties. De autoriteiten zorgen ervoor dat ze aan onze verzoeken voldoen. En: ‘en met de begeleiding van PBI voelen we ons veiliger. We konden de zakenlieden benaderen die onze toegang tot de rivier blokkeerden ‘.

COPINH, Honduras

In Honduras begeleidt PBI COPINH, een inheemse Lenca-organisatie die in 1993 is opgericht. Meer dan 200 gemeenschappen zijn momenteel lid en de organisatie bevordert de bescherming van gebieden, het milieu en de inheemse cultuur.

PBI begeleidt de coördinatoren van COPINH sinds 2016 na de moord op Berta Cáceres, een boegbeeld van de organisatie. Voor haar moord was Berta het slachtoffer van intimidatie, vervolging en discriminatie van statelijke en niet-statelijke actoren, vanwege haar activiteiten ter verdediging van de mensenrechten van inheemse gemeenschappen die in strijd waren met hydro-elektrische en mijnbouwoperaties op hun grondgebied. Die hier waren zonder hun vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming.

Honduras is inderdaad een extreem gevaarlijk land voor milieuverdedigers. In 2019 registreerde The Business and Human Rights Resource Center 98 aanvallen op mensenrechtenverdedigers in Honduras, in 2018 waren dit er 31. Na een bezoek aan Honduras in 2019, zei Anita Ramasastry, lid van de VN-werkgroep (UNWG) over Bussiness en Human Rights:

    ‘De meeste conflicten hadden betrekking op grootschalige investeringen en zijn het gevolg van het systematische gebrek aan transparantie en zinvolle deelname van getroffen gemeenschappen aan beslissingen over zakelijke activiteiten’.

Aangezien Earth Day onze aandacht richt op het behoud van de natuurlijke omgeving, is het belangrijk dat milieuverdedigers aan de frontlinie worden ondersteund en beschermd. PBI zal blijven zoeken naar manieren om ervoor te zorgen dat deze verdedigers hun fundamentele werk kunnen blijven doen, ondanks het risico en zelfs tijdens de Coronavirus-crisis, want zonder hun werk riskeren we een verdere crisis over de hele wereld.