Peace Brigades International

Veroordeling in Berta Cáceres zaak

Op maandag 2 december werden de zeven materiële auteurs van de moord op de inheemse leidster Berta Cáceres en de poging tot moord op de Mexicaanse mensenrechtenverdediger Gustavo Castro veroordeeld tot 30-50 jaar gevangenisstraf.

Cáceres, een winnaar van de Goldman-prijs voor milieuverdedigers, werd op 2 maart 2016 doodgeschoten na een lange strijd om de bouw van een internationaal gefinancierde hydro-elektrische dam aan de Gualcarque-rivier te stoppen. In november 2018 oordeelde de rechtbank dat de moord werd bevolen door leidinggevenden van het Agua Zarca-dambedrijf, Desa.

Op maandag, meer dan een jaar na het schuldige vonnis, kregen de vier betaalde huurmoordenaars elk 34 jaar voor de moord. Ze werden ook veroordeeld tot 16 jaar en vier maanden voor de poging tot moord op Gustavo Castro, een Mexicaanse milieuactivist die in dezelfde aanval werd neergeschoten maar het overleefde.

Sergio Ramón Rodríguez, de  milieumanager voor Desa, en Douglas Geovanny Bustillo, een voormalig hoofd van de veiligheid van Desa en ex-VS opgeleide legerluitenant, kregen 30 jaar en zes maanden voor hun deelname aan de moord. Mariano Díaz Chavez, een door de VS opgeleide speciale troepenmacht die onder Bustillo diende, werd ook schuldig bevonden en kreeg 30 jaar.

De vonnissen van maandag werden verwelkomd door de familie en aanhangers van Cáceres als een belangrijke stap, maar tevens zei Copinh Intibucá hierover:

“Deze reis eindigt hier niet, er is nog steeds een grote schuld van echte gerechtigheid te betalen”, en herhaalden hun eis voor een proces tegen de intellectuele auteurs achter deze misdaad.