Verslag Speaker Tour: Magda, een journalist uit Papua.

Afgelopen oktober organiseerde PBI Nederland een speaker tour. De landenspecialist voor Indonesië en de PBI Indonesië coördinator begeleidde Magda gedurende de dagen bij verschillende ontmoetingen.

Magda werkt voor het forum voor Indonesische vrouwelijke journalistiek. Ze komt uit Wamena en heeft gewerkt als journaliste bij Sinar Harapan in Jakarta. Nu heeft ze haar basis in Jayapura waar ze werkt voor het Online Independent News Channel. Dit onafhankelijk kanaal is leidend als nieuwsbron in Papua waar ze regelmatig verslag doen over mensenrechten en politieke thema’s. Magda was een van de eerste deelnemers in de PBI-ELSAM basis cursus voor mensenrechtenactivisten.

Magda had in Utrecht de mogelijkheid om verschillende organisaties die interesse tonen in Papua te ontmoeten. Magda vertelde dat er steeds minder ruimte is voor de vrijheid van meningsuiting in Papua de laatste jaren. Tegelijkertijd apprecieert ze de enorme ontwikkeling in de infrastructuur in Papua door Joko Widodo’s regering. Ze vertelde ook over de moeilijkheden die Papuaanse journalisten ondervinden in hun werk door de discriminerende houding van leden van Joko Widodo’s regering en anderen.

In Amsterdam had Magda een ontmoeting met Amnesty International waar ze vertelde over de bedreiging die haar redactie ontvangt van de veiligheidsdiensten. Dat gebeurd zo frequent dat ze er ondertussen aan gewend is. Amnesty International gaf suggesties over hoe ze ondersteuning kan genereren onder anderen door het Amnesty International kantoor in Indonesië.

Ook Free Press Unlimited nodigde Magda uit op hun kantoor in Amsterdam. Daar pratten ze over het tekort aan gekwalificeerde journalisten in Papua en over de programma’s die ze beiden ondernemen om beter journalisme te creëren. Magda noemde haar zorgen over de censuur over Papua-gerelateerd nieuws op een nationaal niveau en het toenemende nepnieuws (hoaxes) dat toeneemt tijdens parlementsverkiezingen en presidentsverkiezingen. Free Press Unlimited biedt programma’s om meer capaciteit te genereren voor onderzoeksjournalistiek, waarvan sommige met een focus op vrouwelijke journalisten.

Magda voelde zich gesteund in haar werk als journaliste door de netwerkbijeenkomsten en afspraken die haar werden aangeboden in Nederland. Na haar tour door Nederland vervolgde ze haar reis naar Frankrijk om de Major International Gathering for Human Rights Defenders bij te wonen.