WPS – Defend Her! Aanbevelingen van vrouwelijke mensenrechtenverdedigers voor diplomatieke missies

Op 27 oktober 2021 organiseerde PBI Nederland samen met WO=MEN en Cordaid een open debat voor de VN Veiligheidsraad over Women, Peace and Security (WPS).

Vrouwelijke mensenrechtenverdedigers, vredesstichters, pleitbezorgers voor gendergelijkheid en andere leiders uit het maatschappelijk middenveld spelen een cruciale rol bij het bevorderen van vrede, mensenrechten en genderrechtvaardigheid. Toch worden ze daarvoor aangevallen. In deze sessie presenteerden vrouwelijke mensenrechtenverdedigers (VMRV) hun belangrijkste aanbevelingen voor diplomatieke missies om hun cruciale werk beter te beschermen op een genderbewuste en transformatieve manier. Zij benadrukten de specifieke beschermingsbehoeften van VMRV op 3 belangrijke gebieden:

– Hoe kunnen diplomatieke missies de fysieke, mentale en economische veiligheid van individuele VMRV’s ondersteunen?
– Hoe kunnen diplomatieke missies de operationele ruimte van vrouwenrechtenorganisaties versterken en hun weerbaarheid vergroten?
– Hoe kunnen diplomatieke missies het begrip van, de bekendheid met, en de steun voor een diversiteit aan vrouwenstemmen binnen de missie vergroten?


De aanbevelingen die uit deze sessies zijn gekomen zijn gebundeld en gepubliceerd in een rapport. Dit is hier te lezen.

De bijeenkomst terugkijken? Dat kan hier:

Tags