Peace Brigades International

Zeven mannen veroordeeld voor de moord op Berta Cáceres

Op donderdag 29 november heeft de rechtbank in Tegucigalpa een uitspraak gedaan in de emblematische moordzaak van Berta Cáceres en zeven mannen veroordeeld. Een achtste beklaagde werd vrijgesproken.  Op 10 januari 2019 zal de officiële veroordeling plaatsvinden.

Cáceres – die de 2015 Goldman Environmental Prize won – werd doodgeschoten in maart 2016, na een lange strijd tegen de internationaal gefinancierde waterkrachtcentrale Agua Zarca aan de rivier de Gualcarque, een gebied dat heilig was voor de inheemse Lenca-bevolking.
Het vonnis van donderdag werd verwelkomd door de familie en de collega’s van Cáceres, maar ze herhaalden daarnaast ook de eis dat ze ook gerechtigheid willen tegen de meesterbreinen en financiers van het complot:
“Vandaag is er geen bevrediging of geluk, maar we zijn blij dat we de moordenaars van mijn moeder, die haar enkel vermoorden voor het beschermen van natuurlijke hulpbronnen op een moment dat ze weerloos was gevangen zijn. We willen geen wraak omdat we geen moordenaars zoals zij zijn, maar we eisen dat de meesterbreinen die achter de moord zitten voor de rechter worden gebracht, “zei Olivia Zuniga, de oudste dochter van Cáceres.
De familie en collega’s van Cáceres hebben geprobeerd de criminele netwerken bloot te leggen die verantwoordelijk zijn voor de lastercampagnes, surveillance, seksuele intimidatie, valse aanklachten, bedreigingen en uiteindelijk haar moord. Maar hun zoektocht naar gerechtigheid werd gefrustreerd door de beperkte toegang tot cruciaal bewijsmateriaal dat gecontroleerd werd door de openbare aanklagers.