Casa Frida genomineerd voor Mensenrechtentulp 2022!

Onlangs ontvingen wij het heugelijke nieuws dat Casa Frida, de organisatie van onze eerste Shelter City gast van 2022, Raúl, genomineerd is voor de Mensenrechtentulp 2022! De Mensenrechtentulp wordt ieder jaar uitgereikt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan internationale mensenrechtenverdedigers.

Dit jaar is Casa Frida een van de top 10 genomineerden. Casa Frida is een Mexicaanse mensenrechtenorganisatie die onderdak biedt aan mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap die vanwege extreem geweld, vervolging en gedwongen verplaatsing als gevolg van homofobie en transfobie, mensen met HIV en mensen die financieel getroffen zijn door de pandemie niet meer in hun eigen omgeving kunnen of willen blijven. Casa Frida ondersteunt hen door toegang te geven tot basisbehoeften zoals onderdak, voedsel en gezondheidszorg. Daarnaast richt de organisatie zich ook op persoonlijke en professionele groei voor een succesvolle reïntegratie in de samenleving.

In zijn rol als directeur werkt Raúl niet alleen aan het voortbestaan en de continuïteit van de organisatie, maar pleit hij ook publiekelijk voor de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap en brengt hij de afwezigheid van de overheid bij haatmisdrijven, discriminatie en politiegeweld onder de aandacht.

Raúl nam deel aan het Shelter City programma, waarmee een mensenrechtenverdediger voor drie maanden in Nederland verblijft. Hierbij krijgt de mensenrechtenverdediger de tijd om even op adem te komen in een andere, veilige omgeving, ook wordt er gewerkt aan persoonlijke doelen, zoals het volgen van bepaalde vakken aan de Utrechtse Universiteit en het leren van een taal. In Utrecht heeft Raúl vakken gevolgd op gebied van mensenrechten, genetwerkt met andere organisaties, Engelse taallessen gevolgd en gesproken met andere mensenrechtenverdedigers. Daarnaast heeft hij gesproken op verschillende events, zoals deze filmscreening.

Shelter City Utrecht is ontzettend trots op Raúl en de nominatie van zijn organisatie Casa Frida voor de Mensenrechtentulp van 2022!

Meer weten over Raúl? Lees hier een kort interview met Raúl en bekijk zijn mini-docu. Op 8 december zal de prijs worden uitgereikt tijdens de Human Rights Week.