Colectivo Nicaragua Nunca Más op de shortlist voor de Mensenrechtentulp 2021

Vanuit Peace Brigades International zijn we ontzettend trots op het feit dat het door PBI Nicaragua begeleide Colectivo Nicaragua Nunca Más op de shortlist is geplaatst voor de Mensenrechtentulp 2021. Elk jaar reikt de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken deze prestigieuze mensenrechtenprijs uit. Het Colectivo Nicaragua Nunca Más is een van de twaalf kanshebbers.

Het Colectivo Nicaragua Nunca Más wordt gevormd door Nicaraguaanse mensenrechtenverdedigers die zich momenteel in ballingschap in Costa Rica bevinden. In 2019 besloten zij de handen ineen te slaan. Het collectief houdt zich bezig met het documenteren van mensenrechtenschendingen als gevolg van de onderdrukking die volgde op de massale sociale protesten die in april 2018 plaatsvonden in Nicaragua. Daarnaast begeleidt het collectief ook de slachtoffers van deze mensenrechtenschendingen. Op die manier proberen de betrokken mensenrechtenverdedigers een bijdrage te leveren aan de processen van gerechtigheid, waarheid en reparatie in hun vaderland.

Wendy is een van de leden van het collectief: “We are sending a message to Nicaragua that it has not been able to destroy human rights defenders. It has been very important to organise and train ourselves as an organisation in order to be able to continue defending human rights in our country. Although we have gone into exile, we continue to accompany victims of human rights violations and to carry out this defence work, documentation and reporting to keep the international community informed about what is happening in our country”. Lees hier (Nederlands) ook het verhaal van haar collega Gonzalo of luister hieronder naar een deel van een eerdere PBI-webinar, waar Wendy’s collega Juan Carlos iets vertelt over politiegeweld in Nicaragua:


Meer weten over de Mensenrechtentulp? Kijk dan hier voor meer informatie.