PBI vertegenwoordigd op bijeenkomst Human Rights Council van Verenigde Naties

Tijdens de 24ᵉ bijeenkomst van het Human Rights Council van de Verenigde Naties, heeft PBI de mogelijkheid gehad om aandacht te schenken aan de precaire situaties in Nicaragua, Guatemala, Honduras, Colombia en Mexico.

In de toegewezen spreektijd heeft Advocacy Coordinator van PBI, Kim-Mai Vu, meerdere onderwerpen kenbaar kunnen maken. Waaronder de situatie in Nicaragua, waar politieke gevangenen, in het speciaal vrouwelijke mensenrechtenverdedigers, worden gemarteld. Ook de gedwongen verbanning van rechters en aanklagers in Guatemala werd benoemd en de situatie rondom Solway, het bedrijf dat lastercampagnes voert tegen mensenrechtenverdedigers die de milieuschade van het bedrijf aan de kaak willen stellen. Voor Honduras vroeg PBI aandacht voor het prioriteren van de 13 corruptie zaken tegen hooggeplaatste ambtenaren door MACCIH (Misión de Apoyo Contra la Corrupción y la Impunidad en Honduras) en de zaak rond de moord op Berta Cáceres. Met betrekking tot Colombia, highlight Kim-Mai Vu de aanhoudende klachten over verscheidene overheidsinstanties op het gebied van veiligheid, zoals de honderden overtredingen op burgers tijdens de protesten in 2021. Daarnaast werden er voor Mexico zorgen uitgesproken over de escalerende agressie tegen leden van de Nahua-gemeenschap van Santa María Zacatepec in de aanloop naar een consultatie over het aannemen van een nieuw zelfbesturingssysteem voor inheemse gemeenschappen met minder kans op corruptie.

Hieronder is de officiële tekst te lezen, zoals hij werd voorgedragen tijdens de bijeenkomst. Ook is de sessie hier terug te kijken, Kim-Mai Vu komt op 2:56:52 aan het woord.